Излъчват концерт от българския проект „Музиката вместо улицата

Излъчват концерт от българския проект „Музиката вместо улицата" в памет на жертвите на ромския геноцид

На 2 август 2022г.

Талантливите деца от проекта „Музиката вместо улицата" свириха в побратимения на Сливен германски град Гера, където на 20 юни се откри интересен международен фестивал. Той се провежда ежегодно в деня на лятното слънцестоене – 20 юни, в 100 града по целия свят. Всяка година домакин на фестивала е различна страна. Тази година държавата- домакин бе Германия, а честта да открие международното културно събитие е поверена на град Гера, с който Сливен поддържа топли културни връзки от няколко десетилетия.

Журналисти и културни дейци от двата града бяха сред първите, подкрепили маестро Георги Калайджиев и неговата идея за проекта „Музиката вместо улицата" в Сливен- алтруистичното начинание, целящо развитие на музикалните заложби на децата от ромски квартал „Надежда".

Поканата към маестро Калайджиев, Мария Хаушилд и проекта „Музиката вместо улицата" да бъдат емблема на престижното международно културно събитие е многозначен жест. Той говори както за съзидателното културно сътрудничество между двата побратимени града – Сливен и Гера, така и за високата оценка, която в Германия получават постиженията на проекта, създал школа за музикално, духовно и професионално израстване на деца в неравностойно положение от сливенския ромски квартал.

Програмата на младежки камерен оркестър „Музиката вместо улицата" за встъпителното събитие на фестивала Fête de la Musique включваше предимно класически творби - като емблематичния Концерт за две цигулки от Й. С. Бах, сюита от операта „Кармен" от Ж. Бизе, Унгарски танц №5 от Й. Брамс, Рондо а ла турка от Соната за пиано № 11 в ла мажор (популярна като „Турски марш") от В. А. Моцарт , както и по-малко познати на европейската публика творби - „Севдана" от Георги Златев-Черкин, Концерт за китарно трио с обой от Педро Абрил Тирадо и др. Солисти на концерта бяха възпитаниците на проекта - Цветелина Христова, Вели Дормушев, Динко Марков и Цоньо Чокалов.

Телевизионен екип от град Хайделберг засне концерната изява, за да я излъчи по немските и европейските телевизии на 2 август - деня, в който в Хайделберг се прави възпоменание за жертвите на ромския геноцид по време Втората световна война.

В ефира на Classic FM Radio Георги Калайджиев отбеляза предстоящото откриване на 13 септември на ново музикално пространство в Сливен, което ще подпомогне развитието на талантливите деца от ромския квартал „Надежда". Чуйте повече в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: