Издигат паметник на първата афроамериканка, пяла в Метрополитън опера

Издигат паметник на първата афроамериканка, пяла в Метрополитън опера

Почитат Мариан Андерсън в родната й Филаделфия

Знаете ли коя е първата афроамериканка, която е пяла на сцената на Метрополитън опера- Ню Йорк? Това е митичната оперна певица Мариан Андерсън, която през 1955г. се появява на сцената на авторитетния оперен театър.

През годините на нейната кариера и впоследствие американският контраалт се превръща в икона на борбата против расизма и емлбема на международната оперна сцена.В нейна памет ще бъде открита почетна статуя в родния й град Филаделфия (Пенсилвания).Това ще бъде първият паметник в града, посветен на цветнокожа жена, като се очаква да бъде издигнат пред Музикалната академия във Филаделфия.

В същото време музеят, посветен на Мариан Андерсън, е получил безвъзмездна финансова помощ от 100 000 долара (75 000 евро) за отстраняване на многобройните щети на сградата, в която се помещава, след затварянето й поради коронакризата, а и наводнението в града, което е причинило щети за повече от 200 000 долара.

Родената на 27 февруари 1897 г. във Филаделфия Мариан Андерсън проявява вокалния си талант още като дете, но семейството й не може да си позволи да плаща за обучението й. Ето защо членовете на нейната църковна общност събират средства, за да може тя да посещава музикално училище в рамките на една година. Прекрасните й вокални способности помагат на Мариан Андерсън да обхване не само оперния репертоар, а така също и спиричуълите.

 

Забележителни са нейните изпълнения на 9 април 1939г. пред Мемориала на Линкълн, където изпълнява "Аве Мария", както и на 20 януари 1961г. по време на встъпването в длъжност на 35-тия президент Джон Ф.Кенеди, когато изпълнява Националния химн на САЩ.

Ключови думи:
@