Издават непознати записи на Геза Анда
Снимка: Audite

Издават непознати записи на Геза Анда

Унгарският пианист

Честванията на 100-годишнината на Геза Анда (1921-1976) продължават и през 2022 г. Лейбълът Audite публикува три неиздадени записа от концерти, които унгарският пианист изнася на Фестивала в Люцерн.

Геза Анда се изявява редовно в Люцерн между 1955 и 1969 г. Самият музикант живее в Швейцария от 1943 г. и това е една от причините да бъде заобиколен от необикновени артисти и партньори на сцената.

Първото произведение в новоиздадения албум е Концертът за две пиана BWV 1061 от Йохан Себастиан Бах-  партитура, която Анда записва първоначално в студиото с Клара Хаскил под диригентската палка на Алчео Галиера. В този случай, солистите са същите, но диригентът е Херберт фон Караян, с когото Анда по-късно поддържа стабилни творчески връзки.

Името на Геза Анда също е тясно свързано с трите клавирни концерта на Барток, за чието разпространение той категорично допринася както в концертните зали, така и чрез диска с исторически записи с Ференц Фричай на диригенския подиум. Албумът предлага версии на Концертите за пиано № 2 и № 3 на унгарския композитор под диригентската палка съответно на Фричай и Ернест Ансерме.

Ключови думи: