Издъхна Екатерина Чешмеджиева -примабалерина на Варненската опера
Снимка: ТМПЦ-Варна/Getty images

Издъхна Екатерина Чешмеджиева -примабалерина на Варненската опера

(12 юли 1956, Варна – 27 декември 2021, Варна)

На 27 декември 2021 г. напусна този свят голямото име на варненския балет, примабалерината на Държавна опера Варна Екатерина Чешмеджиева. Почитателите на балетното изкуство могат да се поклонят пред тленните й останки в оперния театър на 31 декември от 10.00 до 11.00 часа. Погребалната церемония ще се извърши в същия ден от 12.00 часа в централния гробищен парк на Варна, съобщават от ТМПЦ в морската ни столица.

Снимка: ТМПЦ-Варна

Родена с призванието да танцува, Екатерина Чешмеджиева получава блестящо балетно образование. След Държавното хореографско училище в София, тя завършва престижната Балетна академия "А. Я. Ваганова" в Санкт Петербург в класа на Н. М. Дудинская, а по-късно се дипломира и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалност „Балетна педагогика“, защитава също магистърска степен по „Балетна режисура“.

Веднага след завръщането си от Русия, получава покана да остане в София, но тя предпочита родния си град и 18-годишна влиза в балетната трупа на Варненската опера, на която посвещава целия си творчески път. От 1974 г. е солистка и примабалерина, а от 1999 г. е несменяем художествен ръководител на балета на оперния театър.

Първа Маргарита Арнаудова забелязва изключителния талант на варненската балерина и й поверява ролята на Пепеляшка в едноименния балет. „Появих се като Пепеляшка, а осъмнах като звезда“, разказва по-късно Катя за този свой успешен дебют, предопределил бъдещата й стремителна кариера. На балетната сцена тя изгражда един след друг забележителни образи, сред които главните героини в "Жизел", "Зле опазеното момиче", "Копелия", "Спартак", "Ромео и Жулиета", "Пепеляшка", "Шехеразада", "Чудният мандарин", "Шопениана", "Любовна магия", "Болеро", "Бохемски живот", "Хайдушка песен", "Спящата красавица", "Тоска", "Триада", "Сюита Синатра", „Ана Каренина“ и др.

Екатерина Чешмеджиева, заедно с нейния постоянен балетен партньор Константин Илиев, издигна варненския балет на най-високо ниво и под ръководството на знаменитите хореографи Галина и Стефан Йорданови  написа златния период в неговата история.

Публиката я обичаше и щедро я възнаграждаваше с аплодисментите и любовта си. Аплодисментите я съпровождаха и на гастролите в Швейцария, Русия, Испания, Австрия, Индия, Румъния, Египет, Гърция, Турция, Финландия, Португалия.

Снимка: ТМПЦ- Варна

За високото балетно майсторство на варненската балетна прима свидетелстват отличията: Държавна награда за ролята на „Жизел“, награда “Варна” за цялостно творчество (2003), награда „Феникс“ на Държавна опера Варна за високи творчески постижения като примабалерина и за цялостен принос като дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа при Държавна опера Варна (2015), Почетен златен знак на кмета “За заслуги към Варна“ (2016)  и др. Професионално признание са и поканите за участие в журитата на XXII, XXIII и XXIV Международен балетен конкурс във Варна. Днес възпитаниците от балетните й класове в НУИ „Добри Христов“ танцуват на българската и световната сцена.

Поклон пред светлата й памет!

Ключови думи: