Издадоха саундтрака на „Сянката на Караваджо“ на Микеле Плачидо, който ще бъде показан в София

Издадоха саундтрака на „Сянката на Караваджо“ на Микеле Плачидо, който ще бъде показан в София

Италианската звезда лично ще представи новия си филм „Сянката на Караваджо“ на 19 ноември в зала 1 на НДК

Емоционално заредена е музиката на  Умберто Йерволино и Федерика Луна Винченти, които записаха саундтрака на „Сянката на Караваджо“. Той е отправна точка за дуото Oragravity, което с този проект затвърди своя артистичен път към нови музикални продукции. Двамата пишат музиката към филма на Микеле Плачидо още през 2020 г. Умберто Йерволино е композитор, музикален продуцент, диригент, звуков дизайнер. От края на 80-те години до днес той си сътрудничи с различни артисти от италианската поп сцена, на които продуцира албуми и прави аранжименти както за поп рок групи, така и за оркестрови състави. Йерволино е и преподавател в Консерваторията „Джузепе Верди"-Милано. Федерика Луна Винченти е  певица, музикант, композитор, звуков дизайнер, театрален и филмов продуцент. Завършва през 2005 г. Националната академия за драматични изкуства „Силвио д’Амико" в Рим. Продуцирала е 12 театрални постановки и над 10 филма между италиански и международни продукции.

Броени дни след световната му премиера, филмът „Сянката на Караваджо“ ще бъде показан по време на „Киномания" на 19 ноември в зала 1 на НДК. За гала прожекцията в България специално пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“.

Плачидо лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката с италианската звезда. Прочутият актьор и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години - за снимките на сериала „Сорая”.

„Сянката на Караваджо“ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците.

Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.

С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Филм-събитие за бурния и провокативен живот на един гениален творец.

„В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Плачидо.

В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Лолита Шама и други. В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага с родителите си се мести в Милано.

КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Автор: Георги Митов, по материали от "Киномания"

Ключови думи: