Кого избраха за диригент на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2024г.?

Кого избраха за диригент на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2024г.?

Кристиан Тилеман ще ръководи събитието за втори път

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде дирижиран за втори път от Кристиан Тилеман на 1 януари 2024 г. в Златната зала на „Музикферайн". Главният диригент на Щатскапеле Дрезден застана за първи път на пулта на Новогодишния концерт през 2019 г.

Тилеман се радва на тясно музикално сътрудничество с Виенските филхармоници от 2000 г. насам. Той редовно дирижира оркестъра по време на абонаментните концерти във Виенския Музикферайн, на Залцбургския Фестивал или на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. След интегралния запис на симфониите на Бетовен, Тилеман и Виенската филхармония започнаха аналогичен проект по време на пандемията. Те записаха за първи път всички 11 симфонии на Антон Брукнер. Този проект на авторитетния оркестър ще бъде издаден през 2024 г., когато се отбелязват 200-годишнината от рождението на прочутия австрийски композитор, органист, пианист и педагог.

Даниел Фрошауер, който ръководи Виенската филхармония, подчерта важната роля на Тилеман за оркестъра: „Ние се радваме на дълбоко артистично партньорство с Кристиан Тилеман от много години, особено в симфоничната музика, и той е един от диригентите на филхармоничния ни оркестър, който работи в тесен контакт с музикантите. По тази причина го каним още веднъж на подиума на Новогодишния концерт на 01.01.2024 г."

Ключови думи: