Предпремиерно с Иван Юруков за режисьорския му дебют -

Предпремиерно с Иван Юруков за режисьорския му дебют - "До последния каприз"

Гледайте от 27 май по кината в София и страната!

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Иван Юруков в звуковия файл под главната снимка!

Иван Юруков: “От биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ от Ендре Барат много ме впечатли една реплика на Паганини: „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават.“ Книгата е вдъхновение за работата ми над пълнометражния филм „До последния каприз“, чийто сюжет е свързан с „24-те каприза“ на Николо Паганини - най-голямото предизвикателство към цигуларите, оставено от маестрото.

Музиката на Паганини във филма е изпълнена от Светлин Русев, който сам е от световна величина”.

Режисьорският дебют на актьора Иван Юруков - „До последния каприз“ - ще може да бъде видян на голям екран от 27 май. Филмът е създаден от независим екип от актьори и професионалисти.

„До последния каприз“ е филм откровение, който представя две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Лентата разкрива историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 Каприза“ на Паганини. След последния Каприз, той слага край на живота си.

Духът на Паганини оживява в най-неочаквано и непригодно място – в забравеното село Делвино, в главата на самотен мъж с пропиляна младост, насред ежедневието на простовати селски хора, които никога не са чували изпълнение на цигулка. Чуждестранен журналист и неговата преводачка се натъкват на този абсурден свят, опитвайки да съберат пъзел от живота на цигуларя и да заснемат документален филм.

Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите селски момчета, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.

Вдъхновение да стартира дебютния си проект Иван Юруков черпи от книгата за живота на виртуозния цигулар и композитор Николо Паганини. Частите от "24 Каприза" на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който играе най-добрия приятел на един от главните герои. Участие във филма взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др. Страхотно впечатление правят и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров, които имат ключови роли във филма.

Снимка: А Plus Films

"Директно избрахме Капризите на Паганини, като едни от най-трудните", заяви в ефира на Classic FM Radio Иван Юруков. "За мое щастие се познавам със Светлин Русев. Веднага му предложих да изсвири 24-тия Каприз на Паганини. Той участва във филма като приятел на главния герой. Заснехме сцена с него точно преди да излезе на сцената за концерт в зала „България“, припомни Юруков. "Светлин Русев е изключително уважаван от мен творец, артист, човек, който се  явява като прототип на нашия герой, защото е посветил живота си на цигулката", добави режисьорът на лентата. По думите му, дебютанти във филма са автора на саундтрака  Рая Шопова, съсценариста Росен Станев, оператора Галина Василева, художничката Мина Колева, цигуларите Александър и Мартин Зайранови, които се появяват с изпълнения във филма, както и децата-актьори Мартин и Пепи Тодорови.

По лентата се работи в продължение на 5 години. Завършена през 2020 година, но пандемията с Корона вируса отложи нейната официална премиера. Денят на премиерата – 27 май е избран неслучайно – това е последният ден от живота на гениалния Паганини. Тази година отбелязваме 240 години от неговото раждане.

 

ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ / TILL THE FINAL CAPRICE
България, 2020, 97 мин
Режисьор: Иван Юруков
Сценарий: Иван Юруков, Росен Станев
Оператор: Галина Василева
Музика: Рая Шопова
С участието на: Георги Тенев, Стоян Младенов, Мартин Тодоров, Пепи Тодоров,
Светлин Русев, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др.
Продуценти: Иван Юруков, Юлия Атанасова
Продукция: Вагабонти Филмс
Копродуценти: Concept Studio - Кръстьо Ламбев, DreamTeam, ZoomArt
Разпространение: А Плюс Филмс
Медиен партньор: Classic FM Radio

Ключови думи: