Иван Янъков ще свири за първи път с Русенската филхармония на 30 юни в София
Снимка: Иван Янъков в студиото на Класик ФМ радио, 22.06.2021г

Иван Янъков ще свири за първи път с Русенската филхармония на 30 юни в София

Именитият пианист ще интерпретира Императорския концерт на Бетовен

 

На 30 юни, сряда, от 19.30ч. в зала „България“ Държавна опера - Русе представя Симфоничен концерт на Русенска филхармонияпосветен на Лудвиг ван Бетовен. Диригент ще бъде Димитър Косев- носител на „Златно перо“ 2019г. За първи път в България ще бъде изпълнена първата част от Симфония № 10 в ми-бемол мажор на композитора (възстановка  на Бари Купър, 1988г.).

 „Самият Бетовен пише в дневниците  и писмата си до приятелите, че работи върху 10-та симфония.Има около 60-70% са написани от него, като основни теми, мостове, връзки, но той не я е довършил, а е поставил структурата на частта. Мисля, че ще е почти автентично. Любопитен съм да чуя как ще се получи“, заяви в ефира на Classic FM radio изявеният пианист Иван Янъков.В програмата ще прозвучи и Увертюра „Егмонт“, оп. 84, която е израз на почит от страна на великия композитор към своя съвременник  Йохан фон Гьоте.

Публиката ще чуе и Концерт за пиано и оркестър No.5 в ми-бемол мажор, оп. 73 - „Императорски“ . „Това ми е за първи път да свиря с този оркестър. Доколкото ми е известно, това е един от най-добрите ни оркестри в момента. Имам удоволствието да работя с наш млад талант- Димитър Косев. Знам, че е многообещаващ диригент с добро бъдеще“, разкрива солистът.Той призна, че за първи път е изпълнил Императорския концерт на Бетовен е било в класната стая, когато е на 14-годишна възраст, и в репетиционната зала. „ Ние можем да си избираме рециталите, но не толкова често концертите, които изпълняваме“, споделя той. „Имах навика да уча по партитури симфониите и клавирните концерти на Бетовен, както и цигулковия му концерт“, разказва Янъков. „Спомням си, че седнах с партитура и го слушах от край до край и бях останал без дъх, защото самата структура и иновации в този концерт са много по-различни от това, което Бетовен пише до тогава- сменяне на тоналностите, преминаване от втора в трета част с атака, хармониите, ритмите. Той граничи почти с романтизма и потегля в съвсем друга посока от това, което виенските класици пишат до тогава“, пояснява Янъков.

Музикалното събитие е част от програмата на 52-рото издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Билетите се продават на касата на зала "България" и в системата на Eventim.bg

Като пианист и диригент Иван Янъков е познат в повече от 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист на редица престижни оркестри и е имал изяви в множество големи зали, сред които Sydney Town Hall, Tokyo Metropolitan Arts Center, Kitara Hall в Сапоро, Cadogan Hall и Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония. През 2001, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк. Изпълнявал е камерна музика с членове на Лондонската филхармония. През последните 8 месеца пребивава в Тайван, където изнася майсторски класове и няколко рецитала. Последният беше насрочен през май в Националната концертна зала на Тайван, а втората дата през юни бе отменена. „В Тайван се запознах със стара истинска китайска култура, която не е била разрушена от комунистите, както е в основната част на Китай. Това е култура, повлияна от японците, тъй като Япония е владеела този остров около 70 години“, посочва Янъков. В интервюто той разкрива повече за характеристиките, особеностите и начина на живот в Тайван.

Музикантът има издадени албуми, които се продават като компактдискове в най-големите онлайн магазини. Те са достъпни и в над 120 световни дигитални платформи, сред които iTunes, Spotify, Amazon, Deezer и YouTube. Сега Иван Янъков подготвя нов албум с музика от епохата на романтизма, като ще включва творби от „двама композитори, родени в една и съща година“. Записът ще бъде осъществен в Италия. Другият музикален проект, който ще продължи 7 години, включва всички сонати на Бетовен, като записите ще бъдат осъществени в България, Италия и Германия.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с пианиста Иван Янъков ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Повече за Иван Янъков: Той е роден в София в семейство на музиканти. Учи и работи в Ню-Йорк, където получава магистърска степен в Mannes College of Music. Специализира като пълен стипендиант в световно-известната Accademia Chigiana в Сиена. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Диригентският му дебют е през 2010 с Чешкия национален симфоничен оркестър. В Лондон основава и дирижира камерния оркестър London Chamber Players. Следват диригентски изяви в Европа и Азия, включително Лондон, Мадрид, Москва, Шанхай и Хонг Конг. Негови записи и концерти на живо са излъчвани по телевизионни и радио канали на три континента. Сред тях са и трите му концерта на живо от Музея за изящни изкуства в Лос Анджелис. Артистът е бил солист на редица оркестри в България, сред които са Софийска филхармония, Софийски солисти и Оркестъра на Classic FM. Взима участия в Европейския музикален фестивал, Новогодишния фестивал, Салона на изкуствата в НДК, дните “Недялка Симеонова”, участвал е многократно в програмите на “Аполония”, както и на “Варненско лято”. През 2005, по покана на Френската национална културно-образователна фондация, Иван Янъков изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг. 

Снимка: Русенска филхармония

Иван Янъков е често канен да води майсторски класове в множество консерватории и университети в Европа и Азия, сред които е и Консерваторията на Бирмингам. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които президент на жури на Първия клавирен конкурс за руска музика в Санремо и “Ернест Блох” в Лондон. Съосновател е и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.

Пианистът е съосновател на проекта „Четиримата пианисти“. В няколко концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши, взривяват публиката на Зала 1 на НДК. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. Очакват ги турнета и концерти в други части на Европа и Азия.

Ключови думи: