Пианистът Иван Дончев - за изявите си с Плевенската филхармония и за диригентския конкурс

Пианистът Иван Дончев - за изявите си с Плевенската филхармония и за диригентския конкурс "Артур Никиш"

Музикантът ще свири в Плевен и София

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с пианиста Иван Дончев в звуковия файл под главната снимка!

Утре, 2 юни от 19ч. в зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие 1869”- Плевен ще прозвучат Втория клавирен концерт на Сергей Рахманинов и Първата симфония на Йоханес Брамс в изпълнение на Плевенската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров. Солист ще бъде един от най-утвърдените български пианисти на международната сцена Иван Дончев. „Солистът е важен, но има моменти, в които пианото акомпанира“, уточни талантливият клавирен интерпретатор в ефира на Classic FM Radio. „Тези двама автори се съчетават много добре- късен немски романтизъм със славянска душевност…. И двамата са носталгици по различен начин- при Брамс формата е водеща, а при Рахманинов- емоцията“, допълни Дончев.

Ценителите на операта ще бъдат изкушени от ария на Мими от първо действие на операта “Бохеми” от Джакомо Пучини в изпълнението на Пламена Гиргинова (сопран), както и на ария на Каварадоси от трето действие на операта “Тоска” от Джакомо Пучини в интерпретацията на Георги Султанов (тенор) и ария на Риголето от второ действие на операта “Риголето” от Джузепе Верди в изпълнение на Венцеслав Анастасов (баритон). 

Същата програма ще бъде изпълнена и по време на заключителния концерт на Второто издание на Международния диригентски конкурс "Артур Никиш", който се организира от Асоциация "Артес" в сътрудничество с българската асоциация "Артем", със Софийска филхармония и Плевенска филхармония. Конкурсът ще се проведе присъствено в два тура от 06 юни до 10 юни 2022 г. в Плевен, Зала „Емил Димитров” в НЧ „Съгласие - 1869”, а заключителния концерт на лауреатите е на 11 юни 2022 г. от 19 часа в Зала „България“-  София.

Членовете на журито на Международния диригентски конкурс "Артур Никиш" са музиканти с богат творчески опит от Европа, Русия и Съединените американски щати. Широкото географско разпространение на конкурса, съвместно с престижа на участващите институции и личности, гарантират необятни възможности за победителите в настоящата панорама на класическите музикални състезания.

„Над 60 участници бяха избрани сред изпратените записи“, коментира Дончев, който ще бъде и член на журито, в което участват Маестро Найден Тодоров, френския диригент Мартин Роа, концертмайсторът на Плевенската филхармония Чавдар Вълков и диригентът Цанислав Петков. Председател ще бъде изтъкнатият френски пианист Филип Антремон. Сред диригентите, които участваха в предварителния кръг на конкурса, е основателят Андреа Витело.

Конкурсният репертоар варира от оперна до симфонична музика и има за цел задълбочено да представи диригентските способности и артистичността на участниците, като международно състезание с цел да подпомогне младите диригенти да развият кариерата си. Международният диригентски конкурс "Артур Никиш" предоставя нови хоризонти за победителите и голяма медийна популярност на всички допуснати кандидати. Всеки от тримата лауреати на конкурса „Артур Никиш“ ще дирижира по една част от Втория клавирен концерт на Рахманинов със солист Иван Дончев.

Наградите се състоят в предоставяне на професионални възможности с някои от най-престижните институции на участващите държави, като Софийската филхармония, Плевенската филхармония и Камерен ансамбъл „Дианополис“ – Ямбол в България, Опера Гранд Авиньон във Франция, Театро Масимо Белини ди Катания в Италия, Академичния театър в Нижни Новгород в Русия.

Уникален е и фактът, че всички етапи от Международния диригентски конкурс "Артур Никиш" ще се провеждат на живо, като по този начин се предлага още по-голяма видимост за участниците пред широка аудитория и възможност всеки ценител на класическото изкуство да добие впечатления за таланта на младите диригенти.

Музикалните критици описват Иван Дончев като „изтънчен“, „пълен с темперамент“, „надарен с безупречна техника и изключителна способност да вълнува“. Роден е в град Бургас през 1981г. Започва да учи пиано в СМУ „Панчо Владигеров“ в класа на Юлия Ненова. Дипломиран е с отличен успех в Консерваторията във Вибо Валенсия, Италия. По-късно завършва магистратура с камерна музика в Консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим и същевременно учи джаз импровизация. От 2007 до 2013г. специализира при легендарния пианист Алдо Чиколини, който го определя като “артист надарен с изключителна техника и изтънчена музикална същност“.

На 9-годишна възраст изнася първи солов концерт.  На 12 години дебютира с Бургаска Филхармония и печели първа награда на Националния Конкурс „Светослав Обретенов“.

На 16 години е награден от Шопеновото общество в Дармщад. Следва дебют в концертната зала „Гащайг“ в Мюнхен и редица концерти в Германия.

В Италия, където живее от 2000г., става лауреат на редица международни конкурси - в Стреза, Монополи, Палермо, на втория конкурс „Серджо Фиорентино“ и получава отличие за най-добър студент за 2002. Лауреат е и на конкурсите “Карл Филч” в Сибиу (Румъния) и “ЕМСY” (Дъблин). През 2008 печели Гран-при наградата на 18-ия конкурс „Сочиета Уманитариа“ в Милано и това му предоставя възможност да концертира в редица италиански градове.

Свирил е в цяла Евопа, САЩ, Мексико, Япония, Южна Корея и Русия. Основни моменти в концертната дейност на Иван Дончев са участията му на фестивалите „Зайлер“ в Китцинген (2002) и на Радио Франс в Монпелие (2009), концертите в Миланската Консерватория „Д.Верди“ (2009), в клавирно дуо с Алдо Чиколини на Фестивала във Фенетранж (2011), двата концерта с бетовенови програми на Фестивала в Сполето (2015) и американския дебют в Мъркин Хол (Ню Йорк) с Пети клавирен концерт от Бетовен.

През 2010г. осъществява първо турне в Япония, където дава майсторски класове. През 2012 дебютира в Южна Корея с концерта в ла минор от Григ. Oт 2012 осъществява редовно турнета в Южна Корея, където изнася рецитали и свири с оркестър в повечето големи градове.

Иван Дончев е свирил като солист на симфонични оркестри, между които Нюйоркския фестивален оркестър, Римския симфоничен оркестър, Kронщадската Филхармония, Солистите на Загреб, Нишкия симфоничен оркестър, Брянския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Орадея, Флорентинския камерен оркестър, Симфоничен оркестър на Бари, Симфоничен оркестър на Гросето, Филхармонията на Даегу, Моцарт Симфониета и други. Работил е с именити диригенти като Даниел Швайцер, Хидеаки Хирай, Геум Но Санг, Мишел Брусо, Амари Ду Клосел, Стефано Тразимени, Йордан Дафов, Свилен Симеонов, Григор Паликаров, Джузепе Ланцета, Иван Кожухаров, Ил Ку Лий, Давид Крешенци, Сунай Муратов, Ивайло Кринчев, Антон Шабуров, Пиеро Романо. Изпълнил е интегралното творчество на Чайковски за пиано и оркестър и е направил световна премиера Концерта на Вито Палумбо, посветен на него от автора. Негови изпълнения са излъчени по Радио Франс, БНТ, РАИ 3, "Канале 5", Радио Класика. Има 8 издадени компакт диска – за Gega New, MUSO (4 звезди на BBC Magazine), Ana Records - Japan, Sheva и RAI. Дискът реализиран с цигуларя Иво Станков (Gega New) получава 5 звезди от английското списание Musical Opinion.

През 2016г. Иван Дончев изпълнява третия концерт за пиано от Сергей Рахманинов в Екатеринбург, като концертът е излъчен в ефир от телевизията Уралфест. От 2018г. започва Интеграл от 10 концерта със сонатите на Бетовен в град Велетри, Италия.

Иван Дончев води курсове за пианисти в Музикалната Академия CLIVIS в Рим и редовно изнася майсторски класове в Япония, Южна Корея, САЩ, Русия, Англия и Франция, включително в Московската Консерватория, Бруклин Колидж, Уъркшоп Виена, Музея Владигеров в София и др. Канен е многократно като член на жури на международни клавирни конкурси (MAGIC, Виктор Мерджанов, Алдо Чиколини, Premio Accademia и др.). Артистичен директор е на фестивала “Бургаски Музикални Вечери“ в родния си град. Любопитен факт е, че има черен колан по карате.

Ключови думи: