Ивайло Василев и дуото Лора Маркова – Сион Найман са победители в Националния конкурс за наградите на „Кантус Фирмус“

Ивайло Василев и дуото Лора Маркова – Сион Найман са победители в Националния конкурс за наградите на „Кантус Фирмус“

Вотът на слушателите на Classic FM радио е за Радослав Чиколов от Пловдив

Пианистът Ивайло Василев и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело) са победители в Националния конкурс за наградите на „Кантус Фирмус“. Те печелят първите награди, съответно в групата до 15 години и в категория до 22 години. И тримата млади музиканти са възпитаници на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София. Те постигнаха най-висок брой точки от журито след втория кръг от състезанието, който се проведе на живо на 16 май в зала „Оборище 5“. Отличия в първата категория получават също Наума Найман (виолончело) – ІІ-ра награда и Ева Дончева (цигулка) от Варна – ІІІ-та награда. В групата до 22 години журито на конкурса класира на второ място Здравка Василева (тромпет), студентка от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, а третата награда в тази категория отива при Сион Найман, като индивидуален участник. Специални поощрения за представянето си в състезанието получават също Виктор Василев (цигулка) от НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив/младши студент в НБУ и Стефан Славчев (кларинет) от НУИ „Д. Христов“, Варна.

Ивайло Василев и Лора Маркова ще получат и Голямата награда на „Кантус Фирмус“ – концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио през следващия сезон.

Една от най-оспорваните награди в състезанието бе специалната награда на слушателите на Classic FM  радио, която бе определена чрез пряко гласуване в сайта на медията. Това отличие отива при пианиста Радослав Чиколов от І-ва възрастова група, възпитаник на НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив.

Вижте списъка с наградените ТУК

Над 90 млади таланти от цяла България на възраст между 9 и 22 години се състезаваха в първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Участниците бяха оценявани от жури в състав Григор Паликаров, Георги Черкин, Статис Карапанос, Людмил Ненчев и Даниела Ханджиева. Заключителният концерт на лауреатите ще се проведе на 28 септември в столичната зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021.

Чуйте повече от интервютата на Георги Митов-Геми с маестро Григор Паликаров- председател на журито и концертмайстора на Оркестъра на Класик ФМ радио Людмил Ненчев в звуковите файлове вляво. 

За призьорите:
Ивайло Василев
е роден през 2007 г. в София и от най-ранна възраст проявява интерес към музиката. Започва занимания по пиано едва на 5-годишна възраст при Зорница Галева. От 2014 учи в НМУ „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева, а от лятото на 2019 продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева. Младият талант вече има впечатляваща биография от награди от международни музикални състезания в България, Гърция, Чехия, Германия, Белгия, Италия, Русия, Казахстан и др.

Яркото дарование на цигуларката Лора Маркова се проявява също в ранна детска възраст. Родена през 2003 г. в София, тя започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст  в класа на Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ – София.  Лауреат  е на призови награди от множество конкурси и е участвала във фестивали и концерти в Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Португалия, САЩ, Франция, Италия, Гърция. Лора Маркова е била солистка на Плевенска Филхармония,  Симфоничен оркестър на Кашкайш и Оейраш – Лисабон, Симфоничен оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Младежка филхармония „София“, Национална Филхармония на Белгия, Симфоничен оркестър на Чешкото Национално Радио, Симфониета „София“ и др. Наскоро Лора триумфира с първа награда от Международния конкурс за цигулари до 18-годишна възраст „Тибор Варга Джуниър“ в Швейцария. Като дуо със Сион Найман двамата свирят от няколко години и всички техни общи изяви  са изключително успешни.  

Вижте повече информация на:  http://cantusfirmusbg.com/

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Ключови думи:
@