Италианският хор „Тискали“ ще гостува в София и Брацигово
Снимка: Istituto Italiano di Cultura - Sofia

Италианският хор „Тискали“ ще гостува в София и Брацигово

13 септември 2024, петък, от 19.00 ч. в залата на НМУ

По повод честването на 120-тата годишнина на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Италианският културен институт, Сдружение „Сардика“ в София, Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Район „Оборище“ организират концерт на хор „Тискали“ (Сардиния). Концертът ще допринесе за културния обмен между Италия и България.

Събитието ще се проведе на 13 септември 2024, петък, от 19.00 ч. в залата на НМУ „Любомир Пипков“ на ул. „Оборище“ 17, София. Вход свободен!

„Тискали“ е група хористи от Сардиния, обединени от взаимна, интензивна и непроменена страст към музиката и пеенето. Специфичните интереси на хора са насочени към музиката и по-специално народното пеене, с репертоар, който преоткрива песните от музикалната и поетична култура на Сардиния, от събития с религиозен характер, по-специално песните от Страстната седмица или тези от молитвената деветница за Рождество Христово, но и такива, свързани със социални теми, сатира, забавления, традиционни планински песни или базирани на класически произведения.

Особеност, която отдавна характеризирала хор „Тискали“, е свързаната с богослужебния съпровод на Доргали, който се представя по-специално по време на литургии по случай сватби и тези на традиционни сардински фестивали, по време на които се представят песнопения от литургията на латински, полифонични или Григориански, но също и традиционни песни на официален сардински език и литургични песни на италиански.

Ден по-рано певците се изявиха по време на Международния форум за недвижимото културно наследство „Брацигово“.

Ключови думи: