Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita
Снимка: Софийска филхармония/ Sofia Philharmonic

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita

На 8 юли от 20ч. в Борисовата градина в София

Италианската маестра Джанна Фратта застава начело на националния оркестър на 8 юли от 20 ч. в Парк-театър „Борисова“ градина. В първия концерт от летния сезон на Софийската филхармония ще звучи италианска филмова музика от всепризнатите гении Нино Рота и Енио Мориконе. Концертът, посветен на 100-годишнината на Федерико Фелини, имаше огромен успех през ноември 2020, а зала „България“ не можа да побере желаещите да се насладят на музиката, спомогнала за успеха на култови филми като „Сладък живот“, Амаркорд“, „Гепардът“, „Осем и половина“, „Ново кино Парадизо“ и др.

Летният сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ е подкрепен от Столична община и е част от Културния календар на София.

 

Джанна Фратта е сред най-известните диригенти на Италия. Тя завършва музикалната консерватория „Николо Пичини“ в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране. След това участва в диригентските курсове в Академия Киджана – Сиена и е удостоена с почетна грамота. По този повод руският диригент Юрий Аронович, ръководител на курса, споделя в пресата: „Никога досега не съм срещал толкова млад музикант, така надарен със сърце и ръка като Джанна“.

 

Диригентският й дебют е през 1998 с балета „Пулчинела“ на Стравински. Оттогава Джанна редовно дирижира симфоничен и оперен репертоар с оркестри като Берлинските симфоници, Оркестърът на Римската опера, Кралската академия в Лондон, Оркестърът на фондация „Тосканини“ в Парма, Оркестър „Нуова Скарлати“ – Неапол, Руският симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Грийнсбъро и Сеул, Симфоничния оркестър на Макао, „Капела Истрополитана“ в Братислава, „Mimesis Orchestra“ на Майските музикални тържества във Флоренция, Симфоничните оркестри на Санремо, ЛАкуила, Бари, Таранто, Лече; Симфоничният оркестър на Сицилия, и много други световни състави. Музицира с най-големите изпълнители на международната сцена.

 

Фратта е дирижирала най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Особено високо оценени от критиката са последните й спектакли на „Набуко“ от Верди (режисьор Пиерлуиджи Пици), „Момичето от Златния Запад“ на Пучини (режисьор Ренцо Джакчиери) и триптиха на Пучини, спечелил наградата за най-добра южнокорейска оперна постановка през 2015 година.

 

Освен музикално образование, Джана Фратта е завършила и право. Бивш гостуващ професор в Университета Суншин в Сеул (Корея), тя е председател на катедрата по композиция в „Умберто Джордано“ във Фоджа и провежда лекции и майсторски класове в много университети по света. Има многобройни записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD. Главен герой е на документални филми и репортажи, които описват дейността ѝ, включително „Per la mia strada“ (По моя път), продуциран от Rai Cinema с награда от Президентството на републиката.

 


На 7 март 2009 г. е отличена с титлата „Рицар на Италианската република“ за международните си постижения като пианистка и диригент.

 

Последните новини за маестрата са, че е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър, един от най-големите и ценни оркестри в Италия.

 

Билети за италианската вечер в Борисовата градина са налични на касата на зала „България“, касата на Парк-театър „Борисова градина“ и в Ивентим

 

Ключови думи: