Серена Саенс преди концерта с Роландо Вийязон на 6 май в София:

Серена Саенс преди концерта с Роландо Вийязон на 6 май в София: "Операта трябва да бъде атрактивна за младите"

"С Роландо се запознахме в Берлин", припомни за Classic FM очарователното сопрано броени часове преди концерта в зала 1 на НДК

"Операта трябва да привлича младите хора. Просто е необходимо да им се обясни по атрактивен начин". Това заяви пред Classic FM Серена Саенс. Испанското сопрано, родено в Барселона, Каталуния, ще пее с мексиканския тенор Роландо Вийязон в концерта на 6 май в зала 1 на НДК от 19.00ч. По покана на Софийската филхармония двамата испаноезични оперни артисти ще дебютират на българска сцена с Националния ни оркестър под палката на маестро Найден Тодоров. Билети ще намерите на касата на зала "България", на касите на НДК и в Ивентим

"С Роландо се запознахме в Берлин", припомни очарователното сопрано броени часове преди изявата си в София. Очаквайте цялото интервю на Георги Митов-Геми само по Classic FM през следващата седмица!  

Серена Саенс е възхвалявана от пресата за нейната „музикалност, добър вкус, ярки височини и богат арсенал от белкантови ресурси“ (Scherzo).
Въпреки че е млада оперна певица, тя редовно участва във водещи оперни театри, сред които Берлинската Щатсопер, Виенската държавна опера, Театър "Лисеу"- Барселона и Кралския театър в Мадрид.

През 2021 г. тя стана носител на първа награда от Международния певчески конкурс "Монсерат Кабайе" и бе отличена с множество награди както на конкурса на Парижката опера, така и на конкурса "Франсиско Виняс" в Барселона. Година по-късно бе отличена с 3 награди от конкурса "Опералия", основан от Пласидо Доминго, който се проведе в Рига: втора награда, награда за сарсуела на името на Пепита Ембил и наградата "Биргит Нилсон".

През 2022 г. тя дебютира като Норина в „Дон Паскуале“ във Fundació Opera de Catalunya, като в същата роля се превъплъти и на откриването на сезон 22/23 в "Лисеу" в Барселона. Тя влезе в образа на Церлина в новата постановка на "Дон Жуан" в Берлинската държавна опера, режисирана от Венсан Юге и дирижирана от Даниел Баренбойм.

Заслужава да се отбележат и последните сезони , в които направи забележителен дебют като Лучия ди Ламермур в едноименната опера на Доницети на сцената на Гран Театре дел Лисеу, Цербинета в "Ариадна на Наксос", Нанета във "Фалстаф" и Памина във "Вълшебната флейта" от Моцарт както в Берлинската държавна опера, така и в Операта на Овиедо като Царицата на нощта.

Тя също така е пяла в "Кармина Бурана" под диригентството на Саймън Халси, в програма с творби от Скарлати с Accademia Bizantina на фестивала Barroktage в Берлин, Меса в до минор от Моцарт със Симфоничния оркестър и хор на Испанското радио и телевизия RTVE и Симфония № 4 на Малер с Баския симфоничен оркестър с диригент Семьон Бичков и др. Забележителни са участията в Моцартовия шедьовър "Вълшебната флейта" в Театър "Лисеу"- Барселона под диригентството на Густаво Дудамел, както и дебютите в Кралските театри в Мадрид и Копенхаген.

Сред предстоящите й участия се открояват Осмата симфония на Густав Малер в Мадрид, Реквиема от Моцарт в Барселона и спектакъла "Отвличане от Сарая" в Гранада. 

Серена Саенс е учила в Консерваторията на "Лисеу" в Барселона и завършва Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин. През 2018 г. става част от Internationales Opernstudio на Берлинската държавна опера за два сезона, където след  присъединяването си към трупата, поема водещи роли. Посещавала е майсторски класове на Монсерат Кабайе, Мариела Девия, Тереса ​​Берганса, Нийл Шиков, Бригите Фасбендер, Долора Заджик и др. Паралелно с музикалното си обучение, Серена Саенс се занимава с балет и модерни танци в Барселона и има професионално обучение като фитнес треньор. В момента владее английски, италиански и немски език.

Ключови думи: