Испанец покори конкурса

Испанец покори конкурса "Йохан Себастиан Бах" в Лайпциг

30-годишният Виктор Гарсия Гарсия

Испанският виолончелист Виктор Гарсия Гарсия спечели първа награда в категорията виолончело/бароково виолончело на 24-ия Международен конкурс "Йохан Себастиан Бах" в Лайпциг. Наградата на стойност 10 000 евро включва бъдещи изяви като солист.  „Пътуването към този момент беше много дълго и съм просто благодарен, че ми беше дадена възможността да споделя тази музика с публиката. Беше невероятно да се запозная с всички останали колеги. Поздравления за всички за прекрасното им свирене!“, сподели Виктор Гарсия Гарсия в социалните мрежи.

Втората награда от 7500 евро беше спечелена от 27-годишния американски виолончелист Йоханес Грей (носител на наградата на публиката и специална награда), а на трето място с 5000 евро бе удостоен 30-годишния италиански виолончелист Бартоломео Дандоло Маркези.

Друг испански виолончелист, Гилем Грасия Солер, спечели пета награда. Първа награда за орган получи германецът Юлиан Емануел Бекер, а във вокалната категория победител стана швейцарският контралт Лара Моргер. Конкурсът се провежда на всеки две години в следните категории: пиано, клавесин и цигулка/барокова цигулка; и орган, глас, виолончело/бароково виолончело. Изданието от 2024 г. е в последното от двете редувания.

Церемонията по награждаването беше последвана от концерт на лауреатите в Църквата "Св.Тома" в Лайпциг, където Бах е работил като капелмайстор, а сега е погребан в нея.

30-годишният Виктор Гарсия Гарсия е професор по историческо виолончело в Консерваторията в Утрехт / Hogeschool voor de Kunsten Utrechts/. През 2013 г. печели втора награда на конкурса за виолончелисти „Витолд Лютославски“ във Варшава. През сезон 2022 той беше резидентен артист Artist in Residence в Музикалната академия Schloss Weissenbrunn. През 2021 г. получава стипендията AAOBS-Femás от Бароковия оркестър на Севиля.

След като завършва Музикалното училище "Кралица София" и Берлинския университет по изкуствата, той продължава обучението си при Дейвид Уоткин в Кралската консерватория на Шотландия, където получава магистърска степен по историческо информирано изпълнение. Участвал е в програмата "Стажантът на Монтеверди" на Оркестър "Революционен и романтичен" и е част от групата Ayres Extemporae, с която наскоро спечели първа награда на Международния конкурс за млади артисти в Ню Йорк.

Ключови думи: