Ина Кънчева и „Музиката вместо улицата“ ще пренесат публиката в „Балкански времена“

Ина Кънчева и „Музиката вместо улицата“ ще пренесат публиката в „Балкански времена“

13 юни 2024 г., 18:00 ч., зала „Славейков“

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в зала „Славейков“ ще се проведе концертът „Балкански времена". Събитието се организира от Френския институт в България с подкрепата на Посолството на Гърция в България и Чешки център в София.

Концертът се провежда в рамките на „Европейските диалози" и представлява музикално пътешествие из Балканите, създадено и представено от Ина Кънчева с музиканти от България, Гърция и Турция.

Вход свободен до запълване на местата в залата с предварителна регистрация ТУК.

Източна Европа е особено интензивна част от света – в музикално отношение и не само – където голямата смесица от страстни и зареждащи жанрове черпи вдъхновение от древните, културно богати музикални традиции на турци, славяни, маджари, румънци, евреи. Докато една част от източноевропейската музика се развива в сдържаната църковна среда, друга се ражда на селските площади, по време на сватби, фестивали и други общностни празненства, където музиката е за всички, изпълнена е с радост и кара всички да танцуват и пеят. От игривата и често меланхолична музика на ромите до впечатляващата музика на Балканите, от еврейския клезмер до акордеонната полка, от наподобяващите транс български напеви до повлияните от исляма босненски севдалинки – някои източноевропейски музикални жанрове са затрогващи, а други са толкова ритмични, че когато ги чуете, тялото ви не може да не завибрира. Ето защо в търсене на класически вдъхновения, Ина Кънчева се обръща към автентичните корени и специално за случая кани едни от най-добрите музиканти от Гърция, Турция и България, както и невероятните си постоянни партньори от проекта за ромски деца в Сливен „Музиката вместо улицата“, с които подготвяи мултикултурна програма, представяща България като агора на различни стилове и култури.

Ина Кънчева завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. След това получава стипендии от Европейския оперен център в Манчестър, Фондация „Арена ди Верона“, Академия „Киджана“ и Центъра за усъвършенстване „Пласидо Доминго“ – Palau de les Arts. Тя е лауреат на много престижни конкурси, сред които „Млади музикални таланти“, „Панчо Владигеров“, „Монсерат Кабайе“, „Мануел Аусенси“, „Спирос Аргирис“, DEBUT, „Виоти“, As.Li. Co и др. Носител е на наградата „Музикант на годината“ за 2002 г. в България. От 2002 до 2006 г. Ина Кънчева е солистка на Хановерската опера, а от 2005 до 2011 г. на Щутгартската опера.

Зорница Гетова учи пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и завършва звукорежисура и хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Дълги години е хормайстор и пианист на Хора на софийските момчета, с който концертира в Япония, Германия, Австрия, Унгария, Белгия, Испания, Гърция и др. Редовно акомпанира на многобройни концерти и майсторски класове, като печели първа награда за клавирен съпровод на конкурса „Франц Шуберт“ в Русе (България). Участва и в продукции на Националното радио и Националната телевизия.

Деря Тюркан е млад майстор на класическото турско кеменче (триструнна цигулка). Свири импровизации, както и класически османски репертоар. Израства в музикално семейство, а първите си уроци по музика получава от известния турски виолончелист Фърат Къзълтуг. От 1984 г. до 1994 г. Тюркан следва и се дипломира в Инструменталния факултет на Турската музикална консерватория към Истанбулския технически университет, където изучава кеменче при Ихсан Йозген, международно признат турски музикант. През 1990 г. Тюркан е поканен да се присъедини към Истанбулския национален ансамбъл за турска музика към турското Министерство на културата, ръководен от Недждет Яшар. В продължение на седем години Тюркан свири с този ансамбъл като гост-музикант. От 1991 г. работи към истанбулския радиоотдел на Турската радиотелевизия, където се разва на изключителни похвали.

Гръцкият музикант Сократис Синопулос е съвременен майстор на лирата – инструмент с лък, датиращ от византийско време. Свиренето му е деликатно и нюансирано, но същевременно много изразително, а инструменталното му майсторство е широко признато. Той се чувства еднакво комфортно, както когато прекрачва границите на джаза и класическата музика, така и когато остава верен на фолклорните традиции на Гърция и Източното Средиземноморие. Роден в Атина, той изучава византийска музика и класическа китара като дете, а през 1988 г. започва да свири на лира под ръководството на Рос Дейли. През 1999 г. Синопулос е удостоен с наградата „Мелина Меркури“ за млади изпълнители.

Хакан Гюнгьор е роден в Анкара през 1973 г. Първите си уроци по музика получава от баща си, свирещия на уд Али Осман Гюнгьор, а първите си уроци по канун – от Йозхан Кайхан. През 1990 г. започва обучението си в музикалния факултет на университета „Гази“, а през 1992 г. преминава във факултета по композиция на Турската музикална консерватория към Истанбулския технически университет. В продължение на шест години учи музикална теория, композиция, хармония и контрапункт, техники на канун, европейска класическа музика и турска класическа музика при известни музиканти и преподаватели като Явуз Йозюстюн, Наил Явузоглу, Емин Сабитоглу, Мутлу Торун, Селахатин Ичли, Рухи Аянгил и Ерол Деран. Мелодичният му стил, богатият звук и чистотата и нежността на мезраба (плектрума) го правят уникален. Той е смятан за виртуоз на инструмента.

„Музиката вместо улицата“ е музикален проект за семейства в неравностойно социално положение, основан в Сливен от Мария Хаушилд, психолог и социален педагог, и Георги Калайджиев, цигулар. Проектът се изпълнява от 16 години. От ранна възраст децата имат възможност да изучават всички струнни инструменти, както и тромпет, кларинет, флейта и обой. Те посещават часове по солфеж и рисуване, и получават помощ при подготовката си за училище. Благодарение на допира си до класическата музика много деца през тези 16 години намират път в живота, като постъпват в различни учебни заведения като математическата гимназия, езиковата гимназия, механотехникума, текстилното училище и т.н.

Ключови думи:
@