In memoriam: Сейджи Озава /1935-2024/

In memoriam: Сейджи Озава /1935-2024/

Най-известният японски оркестров диригент издъхна на 88 години

Световноизвестният диригент Сейджи Озава почина в дома си в Токио, предадоха местните информационни агенции.

Маестрото е роден през 1935 г. в днешната китайска провинция Манджурия, която по онова време е била японска колония. След като учи пиано в началното училище, вече като тийнейджър претърпява инцидент по време на ръгби и си счупва два пръста. Това е причината да се отдаде на дирижирането.



От 1959 г. живее извън родината си и по пътя си се запознава със светилата в света на класическата музика. Сред тях е забележителният Лeнард Бърнстaйн, на когото става асистент в Нюйоркската филхармония през сезон 1961-1962 г. Впоследствие Озава поема ръководството на оркестри в Чикаго, Торонто и Сан Франциско.

Цели 29 години Озава работи с Бостънския симфоничен оркестър, реализирайки един изключителен оркестров репертоар. Концертната зала на състава също носи неговото име. Той напуска оркестъра през 2002 г., за да стане главен диригент на Виенската държавна опера до 2010 г., припомня БТА. Сейджи Озава бе първият неевропеец, дирижирал Виенската филхармония по време на прочутите Новогодишни концерти във Виена в началото на 2002г.

Сейджи Озава е основател на фестивала Saito Kinen, който учредява през 1992г., но впоследствие носи името на маестрото. Фестивалът „Сейджи Озава“ в Мацумото, Япония, се провежда традиционно през лятото и в основата му стои оркестър Saito Kinen Orchestra. 

През януари 2010г. бе диагностициран с рак на хранопровода и осъществи лечение по-късно през годината. През същия месец той претърпя ендоскопска операция в долната част на гърба заради хронични болки и се оттегли за 6 месеца от дирижирането. Здравословните проблеми на Озава го изваждаха и връщаха непрекъснато на диригентския подиум, но напусна завинаги този свят заради сърдечна недостатъчност, както потвърди NHK.

Дълбок поклон! 

Ключови думи: