Илина Михайлова и Деян Вачков блестят в “Севилският бръснар” в рамките на Банско Опера Фест

Илина Михайлова и Деян Вачков блестят в “Севилският бръснар” в рамките на Банско Опера Фест

На 25 и 26 август 2023г. на централния площад в Банско с вход свободен

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с оперните артисти Илина Михайлова и Деян Вачков, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
В края на август под открито небе традиционно ще се проведе XIV-то издание на Банско Опера Фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може всеки да види и чуе на централния площад „Никола Вапцаров” в Банско. Входът е свободен.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. На 25 август, гостите и жителите на Банско ще се насладят на комедийната опера „Сeвилският бръснар“, а на 26 август Държавна опера Варна ще представи мюзикъла „Бодигард“.

Специално за малките ценители на операта Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" ще представят авторският мюзикъл "Трите феи и спящата красавица" на 26.08 от 10:30 ч. – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо.

Преди повече от два века известният рефрен "Фигаро! Фигаро! Фигаро!" обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление за публиката. През 1816 г., 24-годишният Джоакино Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, като заявява мястото си на изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера-буфа. Либретото за комичната опера е на Чезаре Стербини, който сполучливо преработва едмоименната комедия на Бомарше.

“Севилският бръснар” е истински реалистична музикална комедия. Героите са надарени с типични, извлечени от живота характери. Ярките театрални ситуации са естествени и правдиви.

На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Розина ще гледаме Илина Михайлова, Венцеслав Атанасов ще е Фигаро, Георги Султанов – Граф Алмавива, а Деян Вачков – Дон Базилио. Режисьор на спектакъла е Антонио Петрис, дирижира Светослав Борисов. Продукцията е на Държавна опера Варна.

Мюзикълът „Бодигард“ е сценична адаптация на легендарния филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър. Премиерата му е през 2012 година в Лондон, след което е поставян в САЩ, Италия, Австралия, Германия, Южна Корея, Австрия, а в момента се играе в Англия и Германия. Навсякъде се представя на националния език на страната, а песните са запазени в оригиналния език.

“Бодигард” се прочува със зашеметяваща хореография, бляскави костюми, впечатляваща сценография и оригиналната оркестрация на хитовете на Уитни Хюстън "I Will Always Love You", "I Wanna Dance With Somebody", "Saving All My Love For You", "How Will I Know", както и специално написаните за филма "Run to You" и "I Have Nothing".

За българската продукция на „Бодигард“ са поканени суперзвездата ни Орлин Горанов в ролята на Франк Фармър, английската мюзикълна и филмова актриса Манал Ел Фейтури в ролята на суперзвездата Рейчъл Марон и младата певица и актриса Нора Караиванова в ролята на Ники Марон – сестрата на Рейчъл.

Организаторите на Банско Опера Фест - Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, Монте Мюзик и Държавна опера - Варна напомнят, че последните дни на август са отличен избор за почивка и култура в полите на Пирин.

Ключови думи: