I Hate Music … but I Like to Sing/Мразя музиката…но обичам да пея -на 26 март в

I Hate Music … but I Like to Sing/Мразя музиката…но обичам да пея -на 26 март в "Музика без граници"

Представят Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора

Чуйте повече в интервюто на Радостина Узунова с Русалина Мочукова в звуковия файл под главната снимка! 

Вторият концерт от цикъла „Музика без граници” на Старозагорската опера съвместно със Софийската филхармония ще бъде представен на 26 март от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България”. I Hate Music…but I Like to Sing е част от поредицата от специални мултижанрови камерни концерти, които ще поднесат на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от звездните солисти на Държавна опера-Стара Загора.

Концертът I Hate Music … but I Like to Sing е по идея на солистката на Старозагорската опера Русалина Мочукова, която е гастролирала с голям успех с подобна камерна програма в Европа и САЩ, а сега заедно с пианистката Деница Петрова и актрисата Светла Тодорова ще бъде представена за първи път и пред софийската публика. Наред с Перголези, Джордани, Хаан, Обрадорс, Щраус, Чайковски, Рахманинов и др., в  програмата присъства и композиторът Парашкев Хаджиев с неговата песен „Любов”. Заглавието на концерта  е заимствано от песента на Ленард Бърнстейн I Hate Music … but I Like to Sing, която е част от неговия цикъл с пет песни за деца и обединява цялостната концепция на концерта.

„За мен винаги е голям празник когато имам възможността да изпълнявам камерна музика. Тя ми дава едно по-различно усещане на музициране, на по-голяма близост и съпреживяване на музиката с публиката. Цялата тази своеобразна интимност между изпълнителите и публиката внася изключителна хармония и отваря сетивата. Заедно с актрисата Светла Тодорова и пианистката Деница Петрова  създадохме проекта  “I hate music…but I like to sing”, който възхвалява тази бурна връзка с музиката, тази сложна и обезкуражаваща, често дразнеща страст, която кара всички музиканти и хора на изкуството да се стремят към съвършенство. На пет различни езика: руски, френски, английски, италиански и испански, ще прозвучат едни от най-изразителните песни на Рейналдо Хаан, Фрернандо Обрадорс, Рихард Щраус, Сергей Рахманинов, Ленард Бърнстейн и др. Вплитайки със сонети на Шекспир, стихове на Пушкин и Леонтиев,  ще представим темата за любовта във всичките ѝ разновидности. I hate music … but I Like to sing напомня както на нас, така и на нашата публика колко забавно може да бъде това, което ние музикантите обожаваме да правим.” – споделя Русалина Мочукова.

РУСАЛИНА МОЧУКОВА се дипломира през 2003 като магистър по оперно пеене в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”- София в класа на  доц. Христина Ангелакова. През 2005 г. печели двугодишна стипендия на името на Николай Гяуров дадена ѝ лично от Мирела Френи за специализация в „CUBEC – Centro Universale del BelCanto“–Vignolla, Италия – в класа на Мирела Френи, както и педагогическа специализация в класа на Серджо Бертоки и Паола Мулинари. През същия период участва и в Майсторския клас на Светлана Грошевская (Фондация „Гузик”, Опера Сан Франциско) – Вокалната интерпретация на камерната музика на руски език.На 20 годишна възраст дебютира на сцената на Софийската опера и балет в  ролите на Церлина от операта „Дон Жуан” и Сузана от операта „Сватбата на Фигаро” на Моцарт.През 2006 година печели специалната награда за най -добро изпълнение на белкантова ария на конкурса “Опера Мания“ във Виена.През 2007 г. е финалист на конкурса „Стюард Бъроуз“ в Кардиф –Уелс. През периода 2007–2009г. е щатен солист в  трупата на Salzburger Landestheater. От 2010 г. е постоянен гост-преподавател в Студио Кланг Арт-Виена, където води майсторски класове с американската пианистка Шенда Вандерхард. Заедно осъществяват поредица от камерни концерти, представени в Европа и САЩ. През 2015 във Виена записват   албум с антични арии. От 2011 г. е солистка на Старозагорска опера, а от 2016 и на Русенската Опера.В репертоара на Русалина Мочукова влизат още ролите на: Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот”, Микаела от „Кармен”, Вердиевите героини - Виолета от „Травиата”, Жулиета от „Крал за един ден”, Дездемона от „Отело”, Амелия от операта „Симоне Боканегра”, Леонора от ,,Трубадур“, Елизабет от „Дон Карлос“, Розалинда от „Прилепът”на Щраус, Селика  от „Африканката“ на Майербер, Амелия от „Бал с маски” и др. През 2021 година Русалина Мочукова защитава магистърска степен по Логопедия и е вдъхновен терапевт и ръководител на проекта на Старозагорската опера "Ние сме музиканти" за деца със специални образователни потребности, както и за деца с интереси към музиката.

ДЕНИЦА ПЕТРОВА е пианист с богата палитра от музикални възможности, опит и творческа неизчерпаема енергия. Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Майка й е първият учител по пиано,  който й разкрива красотата на музиката. Започва да свири на пиано от 5 годишна и е приета в Детската музикална школа към СМУ “Хр. Морфова”.Завършва средното музикално училище през 1996г. с много участия в продукции и концерти. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство-Пловдив през 2002г. при професор Роксана Богданова с отличие. Още като студентка тя работи като оперен корепетитор в Държавна Опера-Стара Загора, където за около 20 годишната си практика с разнообразни оперни заглавия и работа с различни диригенти от България и чужбина натрупва много опит. Участва в майсторски клас за оперна корепетиция при Катя Борисова (Universitat Mozarteum Salzburg, Bayerische Staatsoper). В своята практика тя е работила с режисьори като Пламен Карталов, Хачо Бояджиев, Урсула Хорнер, Вера Немирова, Игнацио Окипинти. Акомпанирала е на световно известни солисти като Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Даниел Магдал, Драгана Радакович, Дарио Ди Виетри, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и всички изключително талантливи солисти от Старозагорска Опера.

СВЕТЛА ТОДОРОВА е актриса в състава на Драматичен театър „Гео Милев” от 1997 година. Завършва с бакалавърска  степен Театралния департамент на Нов български университет в класа по „Актьорско майсторство и режисура” на Възкресия Вихърова. От 2020 година е Магистър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Мениджмънт в сценичните изкуства". В Стара Загора ръководи собствена Младежка театрална студия „Движение“ при НЧ „Св. Климент Охридски -1858“. От 2020г. работи с деца в ЦПЛР -Центъра за работа с деца-Стара Загора-Театрална школа ”Жест”.На сцената на ДТ „Гео Милев” талантливата актриса се превъплъщава в десетки главни роли от класически и съвременни автори. В биографията й се открояват образите на Луиза в „Коварство и любов" от Фридрих Шилер, Магдалена в „Домът на Бернарда  Алба" от Ф. Г. Лорка; Полина Андреевна в „Чайка" от А. П. Чехов; Мила във „В полите на Витоша" от Пейо Яворов; Мария Десислава в „Иван Шишман" от Камен Зидаров; Исмена в „Антигона" от Софокъл; Инес в „Дон Жуан или Любовта към геометрията" от Макс Фриш; Линда в „Смъртта на търговския пътник" от Артър Милър; Сестра Флин в „Полет над кукувиче гнездо", драматизация на Дейл Васерман по романа на Кен Киси; Корделия в „Трагедия от грешки" по „Крал Лир" на Уилям Шекспир; Соня в „Енергични хора" от Василий Шукшин; Злата в „Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников,  Габи в „Осем жени" от Робер Тома и много други. Работила е с режисьорите Йосиф Сърчаджиев, Хачо Бояджиев, Андрей Аврамов, Стефан Спасов, Надя Асенова, Стефан Поляков,  Иван Ковачев, Пламен Марков,  Енчо Халачев и др.Своя дебют като режисьор Светла Тодорова прави през 2015 година – поставя на сцената на ДТ „Гео Милев” „Крадецът на праскови" по Емилиян Станев.През 2016 г. Светла Тодорова работи с екип на Държавна опера-Стара Загора по проекта на концерта КИНО КЛАСИК САУНДТРАКТ. През 2019г. участва в постановката на балета „Антигона“, чиято премиера бе на 27 юли на Античния Театър „Августа Траяна”.

Билети за концертите са налични на касата на зала "България", онлайн и в
мрежата на Ивентим.
Цени на билетите:15 лв.
Специална цена за пенсионери – 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева

Ключови думи: