Проф. Адриана Благоева:

Проф. Адриана Благоева: "Хорът на софийските момчета е в търсене на нови попълнения"

"Хоровото пеене развива качества в житейски план"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Адриана Благоева - диригент на Хора на софийските момчета, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Хорът на софийските момчета набира нови хористи. Прослушването ще се проведе на 13 май, петък, от 18.30 ч. в репетиционната зала на състава в сградата на читалище "Цар Борис Трети" - на ул. "Клокотница" 29 (вход откъм ул. "Кръстец"). Кандидатите трябва да бъдат на възраст между 7 и 9 години. "Те трябва да подготвят предварително две песни по свой избор – училищни, народни, популярни, без акомпанимент", уточни в ефира на Classic FM Radio проф. Адриана Благоева. Дългогодишният ръководител на хоровия състав подчерта, че "това е хор само от момчета. Когато те са сред свои връстници, не се притесняват толкова много. Моментът на притеснение бързо изчезва". Впоследствие репетициите са два пъти в седмицата, а при по-големите – три пъти. 

Според проф. Благоева, "хоровото пеене е ансамблово изкуство. То дава възможност да се работи в колектив. То развива качества в житейски план. Хоровото пеене е свързано със самодисциплина. Това е дейност, която развива много личностни качества, съобразавянето с работата в екип, развива се колегиалност и толерантност. Това възпитава младия човек в доста посоки". По думите й, "не ограничаваме децата да се занимават със спорт или други неща. Според мен, е добре да се опитат да добавят и хор". Проф. Благоева допълни, че "концертната дейност е отговорност в работата и постигането на добър резултат, а за едно малко дете е много". 

Проф. Адриана Благоева представи и новия компактдиск на ансамбъла, който е озаглавен "Оперни хорове". Албумът е тринадесети по ред и представлява ново и различно допълнение към интересната дискография на състава. В него са включени откъси от 15 оперни заглавия на немски, италиански, френски, чешки и руски композитори и два откъса от оперети на български композитори. Записите са реализирани на два пъти- през 2000 г. и през 2011 г. с клавирен съпровод на Ивелина Казанджиева и Зорница Гетова.

 Хорът на софийските момчета  при читалище "Цар Борис ІІІ - 1928" е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. Диригент от създаването му до 1989 г. е Лиляна Тодорова.           

От 1989 г.до днес диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева, завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране. Под  нейно ръководство хорът развива активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели редица престижни награди.

Традиционни са Коледните и Великденските концерти на състава, както и участията в редица национални музикални форуми.

Репертоарът на хора е многообразен. Много наши композитори пишат песни специално за него.Освен българска музика, /включително фолклор и ортодокс/, се изпълняват произведения от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни.

Българското национално радио и Българската национална телевизия разполагат с много записи на Хора на софийските момчета. От 1993 г. до сега съставът има издадени 13 самостоятелни компакт диска и участия в други 8 диска, съвместно с други изпълнители.

От 1993 г. до сега Хорът на софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева е спечелил една Голяма,  пет Първи  и пет Втори награди от седем международни хорови конкурса. На 1 ноември 1997 г. А. Благоева създава към състава Младежка формация, съставена само от бивши възпитаници на момчешката формация.     Хорът на софийските момчета под диригентството на проф. Адриана Благоева е реализирал огромен брой първи изпълнение на хорови творби в България от български и чужди композитори. Съставът е първият български детски хор, носител на Голяма награда от Международен хоров конкурс. Той е първият български хор, който извоюва правото и участва в супер конкурса за  ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ЕВРОПА за хорово пеене през 1994 г. в гр. Толоса, Испания.Той е и първият български хор, участвал във фестивала на хорове - лауреати от международни конкурси във Везон ла Ромен, Франция през 1995 г. През април 2006 г. смесената формация на Хора на софийските момчета бе специален гост на Първия международен симпозиум по хорова музика в гр. Патра, Гърция. Хорът на софийските момчета е единственият представител на българското детско хорово изъплнителство в представителния сборник на Детските хорове на Европейския съюз – „Ние сме бъдещето”, публикуван през 2014 г.Съставът е изнасял открити репетиции в Гърция, Германия и Япония.

 Хорът на софийските момчета участва многократно в постановки на Националната опера и балет, на Музикалния театър „Стефан Македонски”, на Младежкия театър „Н. Бинев” и др. Съставът работи с оркестрите на Софийската филхармония, на Българското национално радио, на Класик ФМ радио, на Националната опера и балет, Нов симфоничен оркестър и др. Хорът на софийските момчета е работил с диригентите Иван Маринов, Георги Димитров, Алипи Найденов, Емил Табаков, Росен Миланов, Найден Тодоров, Йордан Дафов, Лучано ди Мартино и др. Концертирал е съвместно с Анна Томова – Синтова, Христина Ангелакова, Цветана Бандаловска, Ина Кънчева, Николай Моцов и др.

Хорът на софийските момчета е носител на Сребърна, Златна и два пъти на Кристална лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България; два пъти на наградата „Златното перо”; на Златен плакет на Българския хоров съюз; на  Почетен плакет на Министерството на културата; на Почетен плакет на СБК и Специални грамоти на Столичната община за принос към българската култура, на Почетен плакет на Вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. На 17 септември 2018 г. Хорът на софийските момчета бе награден с  „Почетен знак на Столична община” по повод 50 години от създаването си. На 21 ноември 2018 г.  Св. Синод на Българската православна църква удостои  Хора на софийските момчета и проф. д-р Адриана Благоева  с орден за църковни заслуги „Св. Йоан Кукузел”. Съставът е носител и на престижната награда  на Българското национално радио "Музикант на годината - 2002" в категорията "Активна творческа дейност".

Адриана Благоева е носител на  Специалната награда за диригент от Международния хоров конкурс в Болцано, Италия. През 2018 г. е удостоена с наградата „Златен век” – звезда на Министерството на културата на Република България за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Наградена е и със „Златна лира” на СБМТД за многогодишната си диригентска дейност с Хора на софийските момчета.

Наред с активната си  диригентска дейност Адриана Благоева  е професор по хорово дирижиране  и Декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет в Националната музикална академия «Проф. П. Владигеров»  в София, доктор по музикознание и музикално изкуство.

Хорът на софийските момчета е концертирал с голям успех в Русия, Сърбия, Гърция, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Словакия, Молдова, Унгария, Босна и Херцеговина, Швейцария, Белгия, Турция, Румъния и Япония.

Повече от 2500 момчета са преминали през хора за 50-годишното му съществуване. Някои от тях са направили музиката своя професия, благодарение на хора.  Сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори. С гордост трябва да се споменат имената на Огнян Митонов, Росен Балкански, Николай Темнисков, Милчо Боровинов,  Борислав Вълчев, Ясен Зердев, Драгомир Драгиев, Явор Каров, Кирил Веселинов, Виктор Ибришимов, Теодор Попов, Мартин Илиев, Тодор Бакърджиев, Григор Григоров, Георги Стойков, Юлиан Бояджиев и много други.

А грижата на диригентите е винаги една - да приобщят децата към света на музиката, да изградят у тях усет към красивото и стойностното чрез допира с трудното, но вълнуващо хорово изкуство.

Ключови думи: