Густаво Дудамел отбелязва 8-вековния юбилей на Катедралата в Бургос
Снимка: Facebook Catedral 2021

Густаво Дудамел отбелязва 8-вековния юбилей на Катедралата в Бургос

От август венецуелският диригент ще ръководи Парижката опера

Густаво Дудамел бе натоварен с отговорността да отвори Катедралата в Бургос за света чрез музика. Това се случи на 12 и 13 юни 2021г., когато венецуелският маестро имаше честта и удоволствието да дирижира Камерния оркестър “Малер” в 800-годишната църковна обител, включена в Списъка на културното наследство на човечеството на ЮНЕСКО. В концерта взеха участие хоровите състави Orfeón Donostiarra и Orfeón Burgales, младата пианистка Александра Довган и оперния певец Хавиер Камарена. По думите на венецуелеца, „моят учител Хосе Антонио Абреу мечтаеше един ден да свирим в Катедралата на Бургос“. В профила си в социалната мрежа Дудамел написа: “Да правиш музика в толкова специално и божествено пространство като Катедралата в Бургос е привилегия. Музиката е езикът на Бога”.

Общинският съвет на Бургос избра талантливият венецуелец за първи “Прочут посетител” на града. Това не беше единственото отличие, с което си музикантът, композитор и диригент си тръгна от града. Той получи и Медал от Университета в Бургос - UBU като признание за трансформиращата сила на музиката. След посещението си в Музея на човешката еволюция, той бе отличен и от Асоциацията на приятелите на “Камино де Сантяго” в Бургос.

 

 В качеството си на композитор, още в началото на юни, Дудамел се похвали с публикуването на саундтрака към документалния филм на Алберто Арвело “Free Color” – “поетична почит към великия майстор на цвета Карлос Крус-Диес”. Според него, “да гледаш този документален филм и да слушаш този саундтрак е да преоткриеш цвета”.

 

Припомняме ви, че Парижката опера официално обяви назначаването на венецуелския диригент Густаво Дудамел (Баркисимето, 1940) за нов музикален директор. Той ще наследи на поста  Филип Жордан, който пое ръководството на Виенската държавна опера. Дудамел ще заеме длъжността си от 1 август 2021г., като договорът му е за шест сезона. По този начин венецуелският маестро се присъединява към екипа, воден от новия артистичен мениджър на Парижката опера, германецът Александър Нееф.

 Дудамел отваря нова глава в своята шеметна възходяща кариера, която започва през 1999г. начело на Симфоничния оркестър “Симон Боливар”. Първата награда от диригенския конкурс на името на Густав Малер през 2004 г. му дава тласък в творческото му развитие из световните сцени. Между 2007 и 2012г. той е ръководител на Симфоничния оркестър на Гьотеборг, а от 2009г. е музикален директор на Филхармонията в Лос Анджелис - позиция, която сега ще съчетава с новата си работа в Париж.

Густаво Дудамел дебютира в Парижката опера през 2017 г. на пулта на спектакъла „Бохеми“ от Джакомо Пучини, а наскоро дирижира представленията на “Отело” от Верди, които се проведоха в Театър “Лисеу” в Барселона. Там той предложи поставянето на “Трубадур” от Верди в концертна версия, която се проведе през миналия октомври.

 

 

Ключови думи: