Готие Капюсон ще съветва млади български музиканти

Готие Капюсон ще съветва млади български музиканти

На 24 март от 19 ч. ще бъде солист на Софийската филхармония

Ден преди концерта си със Софийската филхармония големият виолочелист Готие Капюсон ще направи майсторски клас със студенти от Националната музикална академия и ученици от Националното музикално училище в София, които ще имат възможността да почерпят от опита му на голямата сцена. Капюсон ще разкрие „тайните“ на своето майсторство и ще работи с няколко oт най-изявените млади музиканти на България.
Капюсон пристига в София след изключително успешен концерт с Виенските симфоници, на която представиха световната премиера на Концерт за виолончело на Дани Елфман.

Майсторският клас се осъществява с помощта на Посолството на Франция в България и Френския културен институт. Събитието, както и концерта на Готие Капюсон и Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров са посветени на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На 24 март от 19 ч. „посланикът на виолончелото“ ще представи Вариации на тема Рококо от Чайковски, за която Ференц Лист възкликва „ето това е истинска музика“. Самият Чайковски не харесва много тази композиция, днес представителна виртуозна творба за всеки изпълнител, но въпреки това и до днес поетичната и романтична „рококо” музика сияе в цялата си изискана прелест.

Във втората част на вечерта ще звучи великолепният „Магнификат“ от Джон Рутър със солист Вера Гиргинова – сопран и с участието на Националния филхармоничен хор.

Първоначално обявената Мила Михова отменя ангажимента си поради заболяване.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Ключови думи: