Готие Капюсон преди концерта си в София: „Опитайте се да изпеете всяка нота“

Готие Капюсон преди концерта си в София: „Опитайте се да изпеете всяка нота“

Тази вечер френският челист дебютира в зала "България"

При огромен интерес премина майсторският клас на френския виолончелист Готие Капюсон. За краткия си престой в България вдъхновяващият инструменталист успя да отдели време за младите таланти, които се събраха снощи в камерна зала „България“, за да демонстрират своите качества и способности. Възпитаниците на НМУ „Л.Пипков“ и НМА „проф. Панчо Владигеров“ следяха всяко негово движение, жест и насоки, които ще им послужат в бъдещите изяви. 

Капюсон остана доволен от интонациите, хармониите и динамиките в интерпретациите на българските виолончелисти. Видимото притеснение на една от участничките в майсторския клас доведе музиканта до възгласа му „Не се срамувайте“, съпътстван с характерна гримаса. Артистизмът му се прояви и докато даваше конкретни съвети по избраните от тях произведения. „Бъдете стабилни в свиренето“, призова челистът, като сравни допускането на интерпретационни грешки със състезание от Формула 1. „Трепването на ръката може да доведе до катастрофа“, заяви категорично Капюсон.

Безспорната рецепта за постигане на съвършенство почутият челист очерта без колебание. „Опитайте се да изпеете всяка нота“, подчерта изтъкнатият френски музикант. Той бе изпратен с бурни аплодисменти от младите дарования и от проф. Анатоли Кръстев от НМА, който изказа благодарности за организацията на Софийската филхармония.

Майсторският клас се осъществява с помощта на Посолството на Франция в България и Френския културен институт. Събитието, както и концерта на Готие Капюсон и Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров са посветени на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Припомняме ви, че тази вечер, 24 март от 19 ч. „посланикът на виолончелото“ ще представи Вариации на тема Рококо от Чайковски в съпровод на Националния ни оркестър. Във втората част на вечерта ще звучи великолепният „Магнификат“ от Джон Рутър със солист Вера Гиргинова – сопран и с участието на Националния филхармоничен хор.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Ключови думи: