Готие Капюсон пред Classic FM:

Готие Капюсон пред Classic FM: "Музиката е посланик на мира"

Готие Капюсон

Надявам се, че продължим партньорството ни с България. Мисля, че е много важно. На първо място, изкуствата и културата обединяват хората и страните. Музиката е посланик на мира. Смятам, че това е изключително важно. Основополагащо е събирането на едно място на млади музикални таланти, които да бъдат подпомагани от нас. В нашата фондация пристигат млади дарования от различни краища на света т.е в нея не попадат само френски музиканти, а такива с разнообразни националности от всички страни. Страхотно е, че успяваме да ги подкрепим, за да развиват своето изкуство. Надявам се, че в бъдеще ще можем да направим още повече за тях. Бях изключително горд, докато наблюдавах онези млади музиканти, лауреати на нашата фондация, които свириха в София. Единият от тях е турчин, който се обучава в България, и две френски дарования, които свириха заедно с български музиканти. Това само по себе си е красиво послание. Надявам се, че може да повторим това- да бъдем заедно и да съграждаме бъдещето заедно. Това е толкова важно както за мен, така и за фондацията ми.

С какво е интересно за вас сътрудничеството ви със Софийската филхармония и как се чувствате на сцената с тези музиканти?

Чувствам се отлично. За трети път в кратък времеви период съм отново тук. Сигурно си спомняте премиерата на Дани Елфман, която направихме с този оркестър. Щастлив съм, че мога да участвам в откриването на новия сезон на прекрасната Софийска филхармония, дирижирана от Найден Тодоров. Аз току-що научих, че той е министър на културата. Това беше шокиращо за мен. Напоследък често се шегувам с това. Изключително съм радостен, че се завърнах. Надявам се през следващата или след две години да дойда отново.

Как да стимулираме младите хора да се занимават с музика и да станат музиканти? Каква е вашата рецепта?

Мисля, че да бъдеш музикант е привилегия. Разбира се, това е и страст, но е предимство да владееш музикалния език. Това е качество, което трябва да ценим, и да споделяме емоциите си. Музиката е създадена за емоции. Когато свирим на инструмент, ние имаме щастието да го оценяваме, да ни доставя удоволствие и да го споделяме.

 
Обожаван от световната публика, Готие Капюсон се завръща за трети път в България. Изпълнител със световна слава, изразителна музикалност, магнетична артистичност и буен виртуозитет, той през всеки сезон свири с майсторския си инструмент („L’Ambassadeur“ на Матео Гофрилер от 1701) с най-важните диригенти и инструменталисти в света. Основател и директор е на „Classe d’Excellence de Violoncelle“ на фондацията „Louis Vuitton” в Париж и страстен посланик на „Orchester à l’École” – асоциация, която приобщава към класическата музика и оркестрова практика повече от 40 000 деца и младежи в цяла Франция.

Капюсон започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория при Филип Мюлер. През 1999 печели първа награда на Музикалната академия „Морис Равел” в Сен Жан дьо Луз и на конкурса „Андре Навара” в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. Завършва обучението си при Хайнрих Шиф в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2001 „Victoires de la Musique” – най-високите музикални награди на Франция (френският еквивалент на американската награда „Грами”) го определят за нов талант на годината, а през 2004 получава награда от Borletti-Buitoni Trust.
През лятото на 2020, в разгара на пандемията Ковид 19, Капюсон внася изкуството в живота на много хора с музикалната си одисея „Un été en France“. В следващото издание на този проект през 2021 се отправя на път за 19 концерти в различни провинциални френски градове с 27 студенти – музиканти и танцьори.
 
Виолончелистът концертира из целия свят с прочути оркестри под палката на големи диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валерий Гергиев, Пааво Ярви, Густаво Дудамел и др .
Като камерен музикант си партнира с Марта Аргерич, Виктория Муллова, Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жан-Ив Тибоде, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси, Юджа Уанг, Леонидас Кавакос, Даниил Трифонов, сестрите Лабек и др. Най-близката музикална връзка е с неговия брат, известния цигулар Рено Капюсон.
 
Сътрудничи си със съвременни композитори: Кшищоф Пендерецки, Волфганг Рим, Анри Дютийо, Йорг Видман, Лера Авербах, Дани Елфман, Ришар Дюбюньон, Никола Кампогранде, Киган Чен, Брайс Деснер, Жером Дюкро, Филип Манури, Бруно Мантовани и др.
Музицира на най-престижните концертни сцени и фестивали. Притежава обширна дискография, записва изключително за Erato (Warner Classics). Изпълнителят печели множество награди за свои записи. Последният му албум „Emotions” достига златен статут във Франция и над 30 седмици е № 1 в класациите. Капюсон участва в много радио и телевизионни предавания като гост-водещ. Той е резидентен артист в Парижката филхармония, както и в „Концертхаус” във Виена. През януари 2022г. стартира собствена фондация за подкрепа на талантливи музиканти в началото на кариерата им и увеличава своята ангажираност към младите артисти.
Ключови думи: