Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Какво предстои пред Националния ни оркестър?

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с маестро Найден Тодоров в звуковия файл под главната снимка!

Някои от най-големите имена на класическата музика ще гостуват на Софийската филхармония през 2022 г. Верен на традицията, която наложи в последните години, маестро Найден Тодоров – директор на Националния оркестър, е поканил музиканти, защитили своя талант на най-престижните световни сцени. Балансираната програма на сезона дава възможност за среща с музикални шедьоври от барока до наши дни.

Еманюел Паю

През януари почитателите на класиката ще се срещнат с диригентите Юлиан Рахлин, Георги Димитров, Емил Табаков и Кристиан Мандеал, цигуларя Светлин Русев и пианистите Георги Черкин и Петра Погади-Холендер.

Веско Панталеев- Ешкенази


През февруари отново ще слушаме Юлиан Рахлин, но с неговата цигулка. Сред солистите на месеца са и Веско Ешкенази, флейтистът  Статис Карапанос и проф. Борислава Танева, както и диригентите Найден Тодоров, Мартин Пантелеев и Себастиан Роланд.

Емануил Иванов


Март е месецът за среща с виолончелиста Готие Капюсон, цигуларите Лидия Байч и Светлин Русев, флейтиста Еманюел Паю и младата българска надежда Емануил Иванов, както и с диригентите Вахан Мардиросян, Алесандро Круделе и Даниел Орен.

Катя и Мариел Лабек

Април започва с гостуването на забележителните пианистки Катя и Марел Лабек, световнопризнатата кларнетистка Сабине Мейер, диригентите Йорма Панула и Саша Гьотцел.

Сабине Мейер

През май и юни ще слушаме виртуозите Рей Чен, който не успя да пристигне миналата година, Борис Березовски в компанията на Пламена Мангова, Светлин Русев, Евгени Божанов, Акико Сунаваи, Еманюел Чекнаворян, легендите Мария Жоао Пиреш, Шерил Милнс и Франсиско Арайза.

Рей Чен


На 17 май ще се състои гастролът на Софийската филхармония във Виена, отложен заради локдауна в Австрия през декември.

Мария Жоао Пиреш

Образователната програма “Фортисимо“ ще представи 4 нови концерта: “Моцарт за деца”, „Уестсайдска история“ за тийнейджъри, „Сезоните в музиката“ и „Пътеводител на оркестъра за млади слушатели“ на Бритън.
 
Билетите за концертите до юни 2022 вече са в продажба на касата на зала „България“ и в Ивентим.
Членовете на филхармоничното общество се ползват с отстъпки. А всеки, закупил повече от един абонаментен цикъл на Филхармонията, получава и 50% намаление на цените на Коледните и Новогодишните концерти на Националния оркестър.

Ключови думи: