Как започва
Снимка: cultura.gencat.cat

Как започва "Годината на Алисия де Лароча"?

Във връзка с едновековния юбилей на легендарната пианистка

Рецитал на Аркадий Володос в Театър Петрарка в италианския град Арецо ще даде началото на "Годината на Алисия де Лароча". Така е озаглавена поредицата от инициативи през 2023 г.  (концерти, конференции, изложби, кръгли маси), с които ще бъде почетена една от най- великите пианистки на 20 век по повод стогодишнината от нейното рождение.  Престижни испански и международни изпълнители ще се присъединят към празненствата във връзка с юбилея на легендарната интерпретаторка. Рециталът на Володос, озаглавен точно „Почит към Алисия де Лароча“, включва произведения на Момпоу и Скрябин и ще се проведе на 13 януари 2023г.

Тържествените концерти продължават с изпълненията на Алба Вентура. Изявената испанска пианистка ще представи концертната програма „Para Alicia“ /„За Алисия“ / с произведения на самата Алисия де Лароча, Гранадос, Монсалвадже, Момпоу, Албенис и др. Проявата ще се състои на 21 януари в Aula Magna на Общинското музикално училище „Виктория де Лос Анхелес“ в Сант Кугат дел Вайес (12:00 ч. местно време) и на 22 неделя в Концертна зала "Едуард Толдра" на Консерваторията на Барселона (18:00 ч. местно време).

В четвъртък, 26 януари 2023г, ще има двойна почит от Хуан Перес Флористан в Театро де ла Маестранса – Севиля (20:00 ч. местно време) и Хавиер Перианес в Двореца на изкуствата във Валенсия (19:30 ч. местно време).

Първият ще интерпретира Прелюдии, op. 28 от Шопен и „Картини от една изложба“ от Модест Мусоргски; вторият ще предложи Концерт за пиано № 2 на Брамс в съпровод на Оркестъра на Област Валенсия под палката на Густаво Химено.

Други забележителни събития от "Годината на Алисия де Лароча" включват възпоменателен акт на 22 май в навечерието на нейната стогодишнина, съвместна изложба за нея и Виктория де Лос Анхелес в Палау Робърт в Барселона през септември и клавирния маратон в Аудиториума на Барселона през ноември.

Ключови думи: