Слушайте Classic FM и посетете премиерата на филма „Как се научих да летя“!
Снимка: Арт фест

Слушайте Classic FM и посетете премиерата на филма „Как се научих да летя“!

От 16 септември 2022г. в кината

 

От 16 септември 2022г. в киносалоните можете да гледате новият филм за цялото семейство „Как се научих да летя“( Сърбия-Хърватия-България-Словакия). Лентата разкрива една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров, която се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения. 

Слушайте Classic FM и посетете премиерата на филма „Как се научих да летя“! Подробности очаквайте в предаването "Сутрешно кафе с Геми"!

„Исках да кажа на младите хора да не бързат да пораснат. В един от най-важните моменти в живота, когато сте на 12 или 13, обикновено искате да сте на 15 или 16. Това е глупаво. Опитвам се да кажа на децата да се наслаждават на тези 12 години, защото те са точно толкова феноменални, колкото и 16. Глупаво е да бързаш да пораснеш, защото така ще загубиш това, което се случва в този момент“, споделя режисьорът Радивое Андрич. „За да направя този филм, трябваше да вляза в тази история, да се срещна с днешните млади хора. Преминахме през много продължителни пробни снимки, по време на които се запознах не само с главната актриса, но и с другите деца. Прекарахме много време заедно, правихме репетиции навън, в парка, ходехме на сладолед, на басейн и тренировки по гмуркане... Опитах се да адаптирам сценария към тях. Като опитен човек, който слуша внимателно, вмъкнах части и изрази, които чух от тях. Някои дори бяха добавени от самите деца, което ми подсказа, че разни реплики не бива (вече) да се произнасят така. Филмът е резултат от усилията на един екип – ако не действате по този начин, трудно ще получите най-добрия продукт! От друга страна това означава, че трябва да изслушате 170 000 предложения, независимо какви са“, допълва режисьорът.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“ (1998), през втория му филм „Светкавици“ (2002) и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит, филм на Андрич „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ (2004). „Как се научих да летя“ (2021) е първият пълнометражен игрален филм на Радивое Андрич като режисьор от 15 години насам.

 „Най-голямото предизвикателство за мен беше да снимам детски филм. Дали съм способен - това беше страхът ми в началото, защото по някакъв начин всички мои филми до момента са доста по-различни… Нашето поколение се чувства много по-далечно от младите хора днес, ако сравняваме разликите между нас и поколението на родителите ми. Възможно е всеки и винаги да мисли така, но този факт в момента е безспорен и е по-скоро свързан с ускореното развитие на технологиите през последните тридесет години. Това донесе огромни трансформации, необратимо промени много неща и задълбочи пропастта между нас и младите. „Как се научих да летя“ не е детски – това е семеен филм. В самото начало историята може да е била замислена като детска, но в процеса на работа по нея се промени и стигнахме до извода, че е нужно да се стремим към семейния формат. Спомням си преди години, когато водех по-малките си брат и сестра на кино „по родителска поръчка“, колко скучно ми беше да гледам детски филми! Прегърнахме идеята да направим филм за всички поколения, затова разширихме историята, добавихме в нея сюжетна линия и „за родителите“ и беше необходимо да балансираме тези различни сегменти един с друг... Направихме тестови прожекции пред контролни групи, съставени от деца и родители – те ни доказаха, че вероятно сме успели да намерим точната мярка и да постигнем баланс. Защото родителите се наслаждаваха на пластовете от предназначения за тях сюжет, докато децата не се чувстваха отегчени в частите, които са основно „за възрастни“…Как намирам спокойствие и удовлетворение от работата си?! Правя каквото е по силите ми и колкото мога – това е моят съвет и към всички хора. Утешавам се с това, че правя всичко според възможностите си, за да забавя разрухата – както на природата, водата, земята, въздуха, така и по отношение на морала, духа на хората…“, казва още Радивое Андрич.

 „Този ​​филм ме промени много! Промени начина ми на мислене - вече обръщам сериозно внимание на всичко, което казвам, имам по-ясни познания за последствията от разпадането на Югославия, осъзнавам какво мога да очаквам от годините, в които раста.“ Това посочи младата актриса Клара Хърванович, която влиза в ролята на главната героиня София.

 „Как се научих да летя“ е адаптация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в цял свят сръбски писателки, чиито творби са предназначени най-вече за деца и младежи. „Била съм на снимачната площадка на „Как се научих да летя“ няколко пъти и винаги съм оставала с едно и също впечатление – какъв чудесен екип! Атмосферата беше креативна и позитивна, – споделя Петрович. – Щастлива съм и съм дълбоко благодарна, че толкова прекрасни хора интерпретират героите от моя роман. Филмът излъчва доброта и любов!“, заявява писателката. Ясминка Петрович е автор на над 30 книги за млада публика, носител е на десетки награди за детска литература, книгите ѝса преведени на над 30 езика. През годините пише за много сръбски списания, организира литературни събития, сценарист е на детски сериал, участва в различни програми и проекти, които насърчават децата и младите хора към четене, креативност, толерантност и критично мислене.

 „Как се научих да летя“ бе отличен на Международния фестивал за детски и младежки филми в Малмьо, Швеция ’22 за „Най-добър европейски филм на Европейската асоциация за детски филм“; на  София Филм Фест на брега ’22 в Бургас с Наградата на Община Бургас „Сребриста чайка“ за най-добър филм: „за лекотата, с която повежда зрителите през важните теми - смъртта, войната, разделението и вечните въпроси на живота“; на Международния фестивал за детски и младежки филми в Гифони, Италия ’22 – Специалната награда CIAL за екология (наградата за околна среда се присъжда на този филм, защото засилва очевидната връзка между главната героиня София и морето на хърватския остров, което я посреща с любов, дарява ѝ свобода и безгрижие, закриля я и е щедро към нея, помагайки и подкрепяйки я в може би най-сложните години в живота на една млада жена) и на МФФ Локарно, Швейцария ’22 – филмът е включен в секцията с филми за деца и младежка публика – Locarno Kids Screenings.

 „Как се научих да летя

Режисьор Радивое Андрич

сценарист Любица Лукович, по романа на Ясминка Петрович

оператор Душан Йоксимович

музика Васил Хаджиманов

с участието на Клара Хърванович, Олга Оданович, Снежана Синовшич, Жарко Лаушевич, Стефан А. Щерев и др.

продуценти Мая Попович, Милан Стоянович

копродуценти Анкица Юрич Тилич, Мира Сталева, Стефан Китанов, Катарина Кърнацова

продукция Sense Production, Kinorama, Арт Фест, Silverart

Филмът се разпространява от АРТ ФЕСТ с подкрепата на ИА „НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР“

 

Ключови думи:
@