Гиорги Гигашвили пред Classic FM: „Ние, грузинците, свирим със сърцето си, а не с ума си

Гиорги Гигашвили пред Classic FM: „Ние, грузинците, свирим със сърцето си, а не с ума си"

Пианистът дебютира тази вечер в зала „България"

Той е само на 21 години, а е покорил Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич.  След тази победа, по покана на легендарната пианистка, той продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева. В началото на октомври феноменалният грузинец победи на престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия. Името му е Гиорги Гигашвили. Днес, 26 ноември, от 19 часа той ще дебютира в Зала „България" като солист на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Георги Димитров.В музикалната вечер ще прозвучат Концерт №20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт.

Гигашвили активно концертира като солист и камерен изпълнител по целия свят. По думите му, руската клавирна школа се различава от грузинската по това, че във втората се вплитат корените на грузинския фолклор. "Ние, грузинците, свирим със сърцето си, а не с ума си", заяви с усмивка младият клавирен интерпретатор. В ефира на Класик ФМ той поясни, че в родината му децата започват музикалното си образование на 6-годишна възраст и продължават обучението си в Консерваторията на 12-годишна възраст.

Гиорги Гигашвили е един от лауреатите на 15-тия клавирен конкурс “Геза Анда”, като стана носител на специалното отличие на името на Хортензе Анда. Преди да пристигне в България той се включи в клавирния маратон, посветен на 100 годишнината от рождението на прочутия швейцарски пианист от унгарски произход Геза Анда.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Гиорги Гигашвили в превод на Белина Костадинова - стипендиант на Фондация „Геза Анда“ и част от организационния комитет на авторитетния  конкурс. Звуковият файл е разположен под главната снимка.

 

Снимка: Белина Костадинова

Прочетете повече за диригента и произведенията в програмата:

Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир" пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя "инструмент" – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление..."

Концерт за пиано № 20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт заради своята романтична и страстна природа. Подобно на други произведения в ре минор на Моцарт, концертът принадлежи към най-драматичните страници от неговото творчество. Той е високо оценен от самия Бетовен, който написва собствена каденца за него.

Програмата ще завърши с Шеста симфония на Франц Шуберт. В нея се преплитат различни влияния: това на Хайдн неочаквано се проявява тук в нов романтичен цвят, черти на италианската оперна музика се съчетават с ярките находки на Шуберт.  Както по състава на оркестъра, в който все още липсват тромбони, така и по характера на музикалните образи, Шестата симфония като цяло е пропита с леко, весело настроение.

Ключови думи: