„Героично“ откриване на новия сезон на Берлинската филхармония
Снимка: baltics.news

„Героично“ откриване на новия сезон на Берлинската филхармония

Концертът на 25 август 2023г. е напълно разпродаден, но ще се излъчва в кината

Борбен герой, неохотни противници и лоялен спътник се появяват в симфоничната поема „Животът на героя“ от Рихард Щраус. В творбата  Щраус прави разпознаваеми паралели със собствения си живот, като пленява слушателите с пищната си звучност.

Главният диригент на престижния оркестров състав Кирил Петренко открива сезон 2023/24 на Берлинската филхармония с тази творба, като част от тематичния фокус Heroes /Герои/, който ще изследва множеството прояви на героизъм.

Снимка: bnn.de

В програмата на концерта ще прозвучат Вариации и Фуга върху тема от Моцарт, оп.132 от Макс Регер. В произведението сесъчетаваттрогателната тема на композитора от Първата виенска школа с богатия звуков език на късния романтичен период.

През сезон 2023/24 Берлинската филхармония ще покаже три грандиозни акцента от концертния си афиш на живо на голям екран и с най-добрия звук. Тъй като концертът за откриването на сезона на 25 август е напълно разпродаден, ценителите на класическия звук ще могат да го проследят в киносалоните, както и в Дигиталната концертна зала на авторитетния оркестър. Останалите две музикални прояви, които ще бъдат показани и в кинозалите е Новогодишният концерт със звездния тенор Йонас Кауфман, който ще се превъплъщава в една от знаковите си роли в първото действие на „Валкюра“ от Рихард Вагнер. А през юни 2024г. венецуелският маестро Густаво Дудамел ще ръководи изпълнението на многопластовата Шеста симфония от Густав Малер.

Ключови думи: