Германия отпуска 5 милиона евро за обновяване на театър „Вагнер“ в Рига

Германия отпуска 5 милиона евро за обновяване на театър „Вагнер“ в Рига

По споразумение

Споразумение между Германия и Латвия за отпускане на безвъзмездна помощ в размер на пет милиона евро за реставрация на театър „Вагнер“ в Рига, бе подписано преди седмица в латвийската столица. Още в края на 2020г. стана ясно, че германският Бундестаг е одобрил 5,2 милиона евро за реконструкцията на театъра, а през август миналата година беше подписан и договор между германската страна и дружеството „Рихард Вагнер“ в Рига за първите 200 000 евро. Тези средства вече бяха оползотворени за първоначалния етап от проекта и след като работата значително напредна, на 6 октомври 2022г. беше подписан и договорът за оставащите 5 милиона, предварително одобрени средства, съобщи Вагнеровото дружество в латвийската столица. 

Следващата фаза от обновяването на театър „Вагнер“ – изработването на техническия проект – ще започне по-късно тази година. Съфинансирането от германското правителство (с вече договорените 5 милиона евро) ще бъде използвано през следващите четири години – за времето от 2022 до 2025г. и така ще се обезпечат разходите по първата фаза на строителството. Преустройството и реставрацията е предвидено да започнат в средата на 2023г., а самото откриване на вече обновения театър би трябвало да се състои през 2026г. Това означава, че през следващите няколко години уникалният ансамбъл от сгради, разположен на 5000 квадратни метра в стария град на Рига, ще бъде изцяло реновиран, оживен и готов за превръщането му в международен център за изкуство.

Снимка: vagneriga.lv

На 6 октомври споразумението между двете страни бе подписано от Министерството на културата на Република Латвия, Министерството на външните работи на Федерална република Германия и дружеството „Рихард Вагнер“ в Рига. Значението на този проект се потвърждава и от неговите покровители – той е под патронажа на: президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, и г-жа Ева Вагнер-Паские, бивш директор на Байройтския фестивал. „След като влезете в сградата и си представите как тя ще оживее и ще се изпълни с музика, не бихте могли да се отървете от това чувство! – възкликва тя – Да вдъхна живот на тази визия е онова, което искам да направя с цялото си сърце. Този уникален комплекс от сгради, със значима роля в история на музиката, ще се превърне в място за срещи на млади музиканти от цял ​​свят – и това ще бъде една истинска история на успеха“, допълва правнучката на композитора Рихард Вагнер (1813–1883).

Къщата на Вагнер в Рига, построена през 1782г., първоначално се е наричала Градски театър в Рига. В периода от 1837 до 1839г., когато Рихард Вагнер е назначен за главен диригент на театъра, мястото се превръща в център на културния живот на града. Новият проект сега се фокусира не само върху съживяване на сградата и театралната зала, но и върху създаване на музей, както и възможности за провеждане на майсторски класове. Крайната цел на „Ренесанс за Вагнеровия театър в Рига“, както е пълното наименование на проекта, е тук да се осъществи самата визия на Вагнер за съчетание между всички форми на изкуството.

Ключови думи: