Пианистът Георги Василев покори Третият международен конкурс за полска музика

Пианистът Георги Василев покори Третият международен конкурс за полска музика

Първа награда от престижната музикална надпревара

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Георги Василев, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Младият български пианист Георги Василев бе удостоен с първа награда в категория „Пианисти“ по време на Третия международен конкурс за полска музика.  

Конкурсът се провежда от Националния институт за музика и танц в сътрудничество с Подкарпатската филхармония на Артур Малавски от Жешов и се подкрепя финансово от полското Министерство на културата и националното наследство и от маршала на Подкарпатското воеводство. Конкурсът е член на мрежата от конкурси по пиано Alink-Argerich Foundation.

Наградите се присъждат в две категории - „Пианисти" и „Камерни ансамбли“. Георги Василев впечатли журито с рядко изпълнявани произведения и това му донесе сумата от 20 000 евро. Втората награда в размер на 10 000 евро отиде при Ян Ваховски, а трети се класира Кирил Кедук, който получава 8000 евро.

Основната цел на конкурса е да популяризира полската музика в световен мащаб и да покаже майсторските творби на 60 изтъкнати полски композитори, особено от 19 и 20 век, посочват още организаторите. 

Георги Василев е роден през 2000 г. През 2019 г. завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София със специалност „Пиано" в класа на Дарина Кантарджиева. J ой има множество успешни изяви и награди от национални и международни конкурси и е включен в алманаха „Успелите деца на България“ за 2013 г. на фондация „Димитър Бербатов“. През 2014г. дебютира с Оркестъра на Classic FM Radio, с който изпълнява Концерт за пиано и оркестър №12 от Волфганг Амадеус Моцарт.

В периода 2017-2019 г. усъвършенства своите умения и при пианиста проф. Людмил Ангелов в Нов български университет.През 2022 г. защитава бакалавърска степен по пиано в класа на педагозите проф. д-р Катажина Попова-Зидрон и д-р Павел Вакареци в Музикалната академия в гр. Бидгошч, Полша.

Георги Василев е лауреат на национални и международни конкурси, между които „Млади виртуози"- София, „Панчо Владигеров" – Шумен и „Надежди, таланти, майстори" – Добрич. Участвал е в музикални фестивали като „Зимни музикални вечери", „Варненско лято" и „Пиано Екстраваганца". Бил е солист под палката на диригенти като Григор Паликаров, Станислав Ушев, Овидиу Балан и др. 

Ключови думи: