Младият пианист Георги Василев ще изнесе рецитал с полски шедьоври

Младият пианист Георги Василев ще изнесе рецитал с полски шедьоври

На 25 октомври от 19.30ч. в Софийската градска художествена галерия

Фестивалът "Пиано екстраваганца" продължава с рецитал на младия български пианист Георги Василев. Събитието предстои на 25 октомври от 19.30ч. в Софийската градска художествена галерия. В програмата ще прозвучат произведения от Фр.Шопен (Два полонеза Оп. 40: №1 в Ла мажор, № 2 в До минор, Ноктюрно Оп. 37 №2 в Сол мажор, Три мазурки Оп. 50: № 1 в Сол мажор, № 2 в Ла-бемол мажор, № 3 в До-диез минор, Ноктюрно Оп. 32 № 2 в Ла-бемол мажор, Балада Оп. 38 във Фа мажор, Етюд Оп. 10 № 9 във Фа минор), Л. Годовски (Етюд № 18а за лява ръка по Етюд Оп. 10 № 9 от Шопен), К. Курпински (Три полонеза: Сол мажор, Ре минор, Сол минор) К. Микули (Мазурка Оп. 11 в Си минор), А. Тансман (Сонатина № 3) и К. Сероцки (Сюита от прелюдии).

Тринадесетото издание на "Пиано екстраваганца" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023г., а рециталът ще се състои с подкрепата на Полския институт в София.

Билетите са в продажба на касата на зала "България", в мрежата на Ивентим и на място преди концерта.

Георги Василев е един от най-изявените представители на младото поколение български пианисти. Понастоящем живее и учи в Полша. Завършва бакалавърската си степен с отличие при проф. д-р Катажина Попова-Зидрон в Музикалната академия "Феликс Нововиейски" в Бидгошч, а понастоящем следва в класа на д-р Павел Вакареци. Средното си образование завършва като възпитаник на г-жа Дарина Кантарджиева в Национално музикално училище "Любомир Пипков". В периода 2017-2019 година работи и с известния български пианист Людмил Ангелов в Нов български университет. Георги Василев е носител на първа награда и специална награда за изпълнение на Концерт №2 за пиано, струнен оркестър и тимпани на Милош Магин на Международния конкурс за полска музика в Жешов, 2023 г. Той е полуфиналист и носител на специалната награда за най-добро изпълнение на произведение от И. Я. Падеревски на Международния конкурс за пианисти "И. Я. Падеревски", 2022 г. Лауреат е и на международни и национални конкурси в родната си България, като например "Млади виртуози", "Панчо Владигеров", "Лист-Барток-Кодай" и др. Свирил е в България, Полша и чужбина на значими места като зала "България", Варшавската филхармония, Поморската филхармония, Подкарпатската филхармония, Палау де ла Музика Каталана в Барселона, Кралския дворец във Варшава и др. Свирил е под палката на изявени диригенти като Григор Паликаров, Павел Пшитоцки, Павел Капула, Станислав Ушев и др. Работил е с именити педагози като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Ева Поблоцка, Януш Олейничак, Алексис Головин и др. В настоящия концертен сезон му предстоят дебюти с оркестъра на Лодзката филхармония, в Шопеновото дружество в Хамбург и на фестивала за полска музика в Краков.

Ключови думи: