ГеоМарЧаЛо отдадоха почит на Петко Стайнов

ГеоМарЧаЛо отдадоха почит на Петко Стайнов

В рамките на „Концерти за малчугани и великани” в Казанлък

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Чавдар Вълков и Георги Милтядов от ГеоМарЧаЛо, разположено в звуковия файл под главната снимка!

В неделя, 31 юли 2022г., Формация ГеоМарЧаЛо, които са част и от Плевенската филхармония, гостуваха с бутиков концерт в Дом "Петко Стайнов" в Казанлък. По покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани”, за първи път в града ще се представят тримата инструменталисти от състава на Плевенска филхармония – Чавдар Вълков, Лора Табакова и Георги Милтиядов. Концертът, с образователен профил, се проведе в неделния ден от 18:00 до 20:30 часа в Музикалния салон на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра” – Казанлък. Д-р Иво Косев, който е главен уредник на къщата-музей на композитора Петко Стайнов, изнесе беседа за живота и творчеството на академик Петко Стайнов, а виолончелистката Лора Табакова беше водеща на образователната беседа за децата, посветена на струнните лъкови инструменти.

Концертът на Формация ГеоМарЧаЛо включваше широкоспектърна програма – от класика до джаз, като между произведенията изпълнителите разкриваха спецификите и начина на звукоизвличане от струнните лъкови инструменти и запознаваха аудиторията с композиторите и времето, в което са живели. В концерта прозвуча и известната „Ръченица“ из Симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал бе предоставен специално от Фондация „Петко Груев Стайнов". Сред официалните лица на събитието бе и един от наследниците на композитора – Петко Стайнов-внук. Връзката на музикантите с Казанлък е в още една посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в ГеоМарЧаЛо, свири на инструмент, направен специално за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев – цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 г. По време на концерта бе представена и майсторска виола, дело на Радиана Едрева, първата българка завършила института „Антонио Страдивари” в италианския град Кремона. Двамата лютиери също присъстваха на проявата.

Концертът е част от проекта „Концерти за малчугани и великани”. Тридневната поредица от музикални образователни събития за малки и големи в град Казанлък се реализираха с вход свободен, благодарение на подкрепата на Министерство на културата и като част от съпътстващата програма на ХII Еко фестивал Казанлък, организиран от МЦР – „Взаимопомощ” по програма „Европейски корпус за солидарност”, а домакини бяха сдружение "Бъдеще за децата" и Дом „Петко Стайнов” към Исторически музей „Искра” – Казанлък. На 29-ти юли (петък) се проведе фолклорно арт ателие, а на 30-ти юли (събота) публиката се запозна с традиционни ритми от Куба и Испания. Артистичната фея от детските събития на проекта Яна Иванова рисува за децата безплатно музикални елементи – ноти и инструменти по ръчичките и личицата им с цветни бои на водна основа.

Ключови думи: