Носителят на приза „Венеция“ Габриеле Страта ще свири в София

Носителят на приза „Венеция“ Габриеле Страта ще свири в София

На 18 януари 2024, 19:00 часа, Софийска градска художествена галерия, вход свободен

Италианският културен институт в София и Италианският национален комитет по музика CIDIM оргазинизират на 18 януари 2024 година рецитал на пианиста Габриеле Страта, който ще се състои в Софийска градска художествена галерия с начало от 19:00 часа. Събитието е част от проекта „Млади италиански музикални таланти по света“, популяризиран от Италианския национален комитет по музика CIDIM съвместно с Академия Киджиана и Международната фондация „Срещи с маестрото“ на Имола. Директорката на Италианския културен институт в София Мария Маца казва, че се присъедини към инициативата с вярата в необходимостта от популяризиране на млади италиански и по-специално музикални таланти в чужбина, което им позволява от една страна да започнат международна кариера и от друга - да продължат да представят достойнствата на италианската музикална школа и в България.

На рецитала пианистът Габриеле Страта ще изпълни 3 ноктюрни оп. 15 от Фредерик Шопен, Соната оп. 40 №2 в си минор от Муцио Клементи и Соната във фа минор № 3 оп. 5 от Йоханес Брамс.

Входът е свободен след предварително потвърждение на електронната поща на Италианския културен институт в София - iicsofia@esteri.it

 

Габриеле Страта се утвърждава на музикалната сцена като един от изгряващите пианисти на своето поколение. През 2018 г. печели единодушно Първа награда на XXXV издание на приза „Венеция“ и по този повод получава Плакета на президента на Италия и медала на председателя на Сената. През 2021 г. научният комитет на фондация "Театър Ла Фениче" му присъжда историческата награда „Един живот в музиката, младежи“. Признат като „талант с изключителна чувствителност и съвършена техника“ (Il Sole 24 Ore), той редовно изнася концерти на престижни сцени в Италия и чужбина, сред които са Берлинската филхармония с Германския симфоничен оркестър /Deutsches Symphonie-Orchester/, Барбикан сентър и Кадоган хол в Лондон, Театър Ла Фениче във Венеция, Сейнт Дейвид хол в Кардиф, Националния център за сценични изкуства в Мумбай, в сътрудничество с диригенти като Умберто Бенедети Микеланджели, Роберто Тибириса, Балдур Брьониман, Андреас Витман, Майкъл Бел, Ханс Рихтер. С репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика, пианистът е изнасял рецитали в някои от най-реномираните концертни зали.

След обучението по пиано при Борис Берман и Бенедето Лупо, едва на 19 години Габриеле Страта завършва магистърска степен по музика и магистърска степен по музикални изкуства в престижния Йейлски университет. През 2023 г. получава Artist Diploma /диплома за творец/ от Гилдхол скул в Лондон и диплома от Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим с отличен успех, похвала и почетна награда, присъдени само на още един пианист в историята на Академията. Габриеле Страта печели Първа награда и Награда на публиката на 28 октомври 2023 г. в Международния клавирен конкурс в Рио де Жанейро. Избран е от Академия Киджана да участва в проекта „Млади италиански музикални таланти по света“, създаден съвместно с Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия и с CIDIM – Италианския национален комитет по музика.

Ключови думи: