Дебютът на Фреди Де Томазо предизвика възторга на публиката в зала

Дебютът на Фреди Де Томазо предизвика възторга на публиката в зала "България"

Британско-италианският тенор и френската пианситка Одри Сен-Жил представиха рецитала си "Под звездите на Наполи"

30-годишният британски тенор с италиански корени Фреди Де Томазо пя за първи път пред българска публика под акомпанимента на френската пианистка Одри Сен-Жил. Двамата представиха ранообразна програма по време на концерта, озаглавен "Под звездите на Наполи", провел се на 18 ноември в зала "България". Това е вторият поред рецитал от сезона "Съкровени гласове" (организиран от оперната ни певица Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events).Интересното е, че някои от неаполитанските песни, включени в съботния концерт, бяха изпълнени за първи път пред публика от Де Томазо като например "O paese d' 'o sole", "Silenzio contatore" и "Lacreme napulitane". Той показа завидно майсторство и лекота в интерпретацията на този репертоар, а заедно с прекрасния съпровод на рояла от Одри Сен-Жил - те успяха да пренесат многобройните зрители в залата в духа на Неапол и характерната музика за този прочут италиански регион.

Зала "България" буквално се преобразяваше и заживяваше нов живот пред очите на публиката, и заради ефектното осветление по време на концерта, което се променяше в зависимост от динамиката на музиката, и заради случващото се на сцената.Не бе пропусната и интересната лекция непосредствено преди рецитала "Под звездите на Наполи", която въведе гостите в подробен и увлекателен анализ как се е зародила и развила неаполитанската музика през вековете.

"Неапол – това не е просто град, географско понятие, това е шумът на морето, звезди, слънце... и език, не просто диалект, а говор, реч, която танцува с прилива и отлива на вълните, с шепота на вятъра, със светлосенките на живописни улици и сгради. Така неаполитанската песен не е просто регионално понятие, а специфичната поезия и цвят на един език, на неаполитанския диалект, който е самата същност на тези песни", сподели Петя Иванова, лектор на събитието.

Такова представяне се случи и преди първия концерт "Испански страсти" от сезона "Съкровени гласове", когато на фокус бе испанската сарсуела. Подобни беседи са планирани и за всеки от оставащите концерти в сезона "Съкровени гласове".След емоционалното посрещане от родната ни публика, Фреди Де Томазо и Одри Сен-Жил излязоха на бис, в който тенорът изпълни прочутата ария "E lucevan le stelle" на Марио Каварадоси от операта "Тоска" на Джакомо Пучини. При финала на красивото изпълнение аудиторията изпрати двамата изпълнители с няколкоминутни овации на крака, а те обещаха, че с удоволствие биха се завърнали в България след толкова топло посрещане. Веднага след визитата си у нас Де Томазо отлетя за Виена, където ще пее в спектакъла "Бохеми" на Виенската държавна опера в оригиналната постановка на Франко Дзефирели.Следващият концерт от сезон "Съкровени гласове", озаглавен "Прераждане", ще се състои на 2 декември от 19:30 часа в зала "България", където Соня Йончева ще представи барокова програма заедно с диригентката Зефира Вълова и фестивален оркестър "Изкуството на барока". Концертът "Прераждане" е част от мащабно световно турне на Соня Йончева, което стартира през ноември 2021 г., и над две години жъне успехи в редица престижни театри и сцени. Едноименният албум и Соня Йончева вече спечелиха няколко международни отличия, сред които и "Певица на годината" за 2021 на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Кlassiк, чиято церемония се провежда ежегодно в Берлин.

Билети за този и всички останали концерти от сезона "Съкровени гласове" са налични онлайн в мрежата на Ивентим (https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html).

Линк към програмата на сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/.

Снимка: Getty Images


Фреди Де Томазо
Фреди Де Томазо притежава феноменален глас и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове. Британско-италианският тенор доби световна популярност през декември 2021 г., когато влезе в ролята на Марио Каварадоси в постановката на "Тоска" на Кралската опера, като по този начин едва на 28-годишна възраст стана най-младият тенор, изпълнявал ролята на емблематичната сцена и първият британец от 1963 г. насам. Де Томазо, който трябваше да изпълни ролята на по-късна дата, излезе на сцената след първия интервал, когато първоначално предвиденият тенор се разболя по време на първото от трите действия, което накара пресата единодушно да обяви, че е родена нова звезда. А днес вече го обявяват и за новия Павароти заради сходния тембър с великия италиански тенор.

До момента Де Томазо е издал два албума с лейбъла Decca Classics. Първият е "Passione" (2021) е записан с Лондонската филхармония и печели наградата на BBC Music Magazine за. В него са включени някои от най-популярните италиански мелодии. През юни 2022 г. излиза и вторият му албум "Il Tenore", който също се изстрелва до номер 1 в класациите след излизането му. В диска присъстват арии от "Тоска", "Кармен", Турандот, "Мадам Бътерфлай", а изпълнението му на прочутата ария "Nessun Dorma", включено в албума, достигна над един милион слушания.

Това е поредното признание за невероятния талант на Де Томазо, който вече има редица музикални отличия въпреки младата си възраст. Сред тях се открояват първа награда, награда "Верди" и награда "Пласидо Доминго", които получава през 2018 г. в Барселона от престижния международен певчески конкурс "Тенор Виняс" (основан през 1963 г. в памет на прочутия испански тенор Франсиско Виняс).

Де Томазо е артист на британската звукозаписна компания Decca Classics и е първият тенор, който е подписал с лейбъла от 2007 г. насам. През 2021 г. неговият дебютен албум "Passione" достига директно до номер 1 в класациите за класическа музика - нещо, което друг солов тенор не е правил през последните 20 години. Някои от композициите, включени в този албум, ще бъдат изпълнени на концерта му в София след няколко дни.

През новия сезон Де Томазо ще дебютира в две роли: Полионе в "Норма" на Белини в неаполския Театро ди Сан Карло и Габриеле Адорно в "Симон Боканегра" на Верди във Виенската опера. През сезон 2024-2025 той ще стъпи за първи път на сцената на Метрополитън опера, където ще се въплъти като Марио Каварадоси в операта "Тоска" на Джакомо Пучини.

За него директорът на Метрополитън опера Питър Гелб споделя: "Сигурен съм, че след дебюта му в Метрополитън опера, Де Томазо ще продължи да присъства редовно в афиша на нашия театър, защото гласът му е наелектризиращ и толкова мощен".

През 2024 година тенорът отново ще се качи на една сцена със Соня Йончева, но този път двамата ще се включат в каста на операта "Адриана Лекуврьор" (дебютна рола за Соня Йончева) от Франческо Чилеа, която ще се играе през юни догодина в Театър "Лисеу" в Барселона.Одри Сен-Жил

Френската диригентка, пианистка и вокален педагог Одри Сен-Жил партнира на най-престижните сцени и академии в целия свят, сред които Виенската опера, Ковънт Гардън, операта на Лос Анджелис редом с Пласидо Доминго и Джеймс Конлон. Като пианист акомпанира редовно концертните изяви на съпруга си, баритона Кристофър Малтман.

Ключови думи: