Филм разкрива връзката на Алма Малер и Оскар Кокошка

Филм разкрива връзката на Алма Малер и Оскар Кокошка

На 11 октомври от 19.00ч. в Чешкия център в София

В рамките на 9-тото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" предстои специална прожекция на биографичната драма „Алма и Оскар“ (2022) на режисьора Дитер Бернер. Събитието ще се проведе на 11 октомври от 19.00ч. в Чешкия център в София.
 
Лентата разказва за страстната и бурна тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка, започнала през пролетта на 1912 г. След известно време тяхната сладострастна връзка започва да застрашава съществуването им. 
 
В началото на 1900 г. Кокошка е изгряващ художник, повлиян от работата на Густав Климт, но със собствен ярък експресионистичен стил. Днес възприеман като един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава прочутата си творба „Булка на вятъра“ с Алма като модел. Самата Алма Малер е композитор и витална фигура на виенската художествена и музикална сцена. По времето, когато започва пламенната си връзка с Кокошка, тя вече e погребала първия си съпруг – великия композитор Густав Малер, и има връзка с архитекта Валтер Гропиус.
 
„Алма и Оскар“ е филм за една изпепеляваща страст и за неведомата сила на изкуството. В копродукцията на Австрия, Германия, Швейцария, Чехия участват Емили Кокс, Валентин Постлмайр, Бригите Карнер, Татяна Паухофова Антон фон Луке, Вилфред Хохолдингер, Вирджиния Хартман.
 
Прожекцията ще бъде съпроводена с кратка презентация на доц. д-р Бойка Доневска, която ще пренесе присъстващите в творческата вселена на Оскар Кокошка и неговата муза Алма Малер.

Фестивалът "Синелибри" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“
Ключови думи: