Филхармония

Филхармония "Пионер" - от Киномания до "Рамо до рамо"

На 20 ноември младите музиканти ще изнесат мини-концерт в кино "Люмиер"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Любомир Денев-син, разположено в звуковия файл!
 
На 20 ноември от 19.00ч. Филхармония "Пионер" ще изнесе мини-концерт в кино "Люмиер". Младите музиканти ще интерпретират Балада из Сюита „Карелия“ (Ян Сибелиус) и Симфонична картина „Нощ на голия връх“ (Модест Мусоргски). Вечерта ще продължи с прожекция на филма "Дивертименто", който е включен в афиша на тазгодишната Киномания в НДК. Френската лента с участието на Улая Амамра, Лина ел Араби, Нилс Ареструп, Зинедин Суалем проследява истинската история на Захия Зиуани, която на 17-годишна възраст и решава да осъществи детската си мечта да стане диригент. Тя и нейната сестра близначка виолончелистката Фетума вече са в неравностойно положение в света на класическата музика в Париж, тъй като са с алжирски корени и произхождат от недотам престижна среда. Освен това в Европа има изключително малко жени в професията... Когато диригентът Серджу Челибидаке я взима под крилото си обаче, Захия получава необходимия тласък и увереност. С подкрепата на семейството и общността си двете сестри създават свой собствен оркестър. Режисьорката Мари-Кастий Менсион-Шаар умело заобикаля многобройните капани на биографичния филм и ни поднася цялостен и завладяващ и киноразказ. Билетите за събитието са в продажба

„Аз съм винаги много отворен за оригинални идеи. Идеята винаги много ми допада, още повече, че музиката и киното са силно свързани. Това е един синтез, който мисля, че ще бъде харесан от публиката”, заяви пред Classic FM диригентът на Филхармония "Пионер" Любомир Денев-син.

 
Част от музикалната програма на Филхармония "Пионер" ще прозвучи и в превърналия се в традиция концерт "Рамо до рамо", който отново събира на една сцена младите музиканти от оркестъра и професионалистите от Софийската филхармония. На 3 декември в зала "България" от 19.00ч. ще прозвучи програмата, подбрана от Любомир Денев-син, която включва: Парашкев Хаджиев - Концертино за цигулка и оркестър със солист Стоимен Пеев, Ян Сибелиус - Балада из сюита "Карелия" и Дмитрий Шостакович - Симфония №1 във фа минор, оп.10. 
Филхармония "Пионер" е подкрепена от Национален фонд Култура по програмата "Едногодишен грант". 
„Във всеки случай обликът на младите хора се променя. Те са по-амбициозни, страшно талантливи, (…) сякаш са по-информирани и това си личи”, подчерта маестро Денев-син. Той коментира натовареността на музикантите в България и призова за институционален контрол, който "не трябва да бъде количествен, а качествен.”
 
Филхармония „Пионер“ е основана през 1952 от големия български диригент проф. Влади Симеонов. Оркестърът има богата история. През годините преди 1989 оркестърът концертира в Германия, Великобритания, Франция, Испания, САЩ, Мексико, Бразилия и др. След репетиция през 1979 печели признанието на американския диригент и композитор Ленард Бърнстейн, който пише „Това не е оркестър „Пионер“, това е върхът на цивилизацията“.
Ето част от отзивите за изявите:
„Заедно с моите колеги… бях стъписан… един народ, който има такава младеж, може да има само голямо бъдеще.“ (Р. ди Банфийлд, член на международното жури на конкурса „Херберт фон Караян“ през 1974 г., когато филхармония „Пионер“ спечелва Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал.)
„Намирам този колектив за изключителен и феноменален… би трябвало да бъде образец за цялата музикална педагогика и музикално образование въобще!“ (Проф. Алендорф, председател на фондация „Караян“)
„За филхармония „Пионер“ има само една категория – превъзходна! Тя трябва да пътува по целия свят, за да показва на всички какво може!“ (Р. Шварц, диригент на Симфоничния оркестър на Би Би Си)
„Някогашните кьолнски вълшебници днес живеят в България и вършат чудеса с музиката в колектива на филхармония „Пионер.“ (в. „Кьолнише щат анцайгер“, Германия)
Оркестърът, основан от проф. Влади Симеонов, е един от първите младежки оркестри в света. Съставът наброява 80 музиканти на възраст от 14 до 24 години, всеки от които свири с голяма страст, любов и отдаденост към музиката. Активната дейност продължава и днес.
Снимка: Филхармония Пионер
След петгодишно прекъсване, на 8 юни 2008 г., филхармония „Пионер“ е възстановена с нов състав. Георги Димитров, Константин Патронев, Григор Паликаров, Борис Спасов дирижират детско-юношеския състав. През 2009, под палката на Маестро Борис Спасов, съставът участва в Международен фестивал на младежките оркестри във Франция. От 2010 негов главен диригент е Любомир Денев- младши. Той осъществява редица концерти с класическа и съвременна музика в България, Унгария, Турция, Гърция и Сърбия.
Филхармония „Пионер“ съществува благодарение на Националния дворец на децата с директор Татяна Досева и фондация „Проф. Влади Симеонов“ с изпълнителен директор доц. д-р Александър Пешев.
Ключови думи: