Филхармонията на Бърно и Владимир Юровски променят концерти заради военния конфликт Русия-Украйна

Филхармонията на Бърно и Владимир Юровски променят концерти заради военния конфликт Русия-Украйна

През уикенда

Главният диригент и художествен ръководител на Берлинския радиосимфоничен оркестър, Владимир Юровски промени предвидената програма с руски репертоар за предстоящите два концерта през уикенда вследствие на инвазията на Русия срещу Украйна. Вместо Славянския марш, оп.31 от Чайковски, руският диригент  избра изпълнението на  украинският национален химн, написан от католическия свещеник и композитор Михайло Вербицки (1815-1870) по текст на етнографа Павло Чубински. В концерта ще прозвучи и Симфонична увертюра №1 от Вербицки.

В специално изявление Юровски подчерта следното: „Не вярвах до последно, че началото на военна агресия от Руската федерация срещу Украйна е възможно. Аз съм дълбоко възмутен от това действие, но и изключително тъжен, защото съм свързан с двете страни чрез семейната си история. Надявам се мирът да бъде възстановен възможно най-скоро. С промяната на програмата на нашите концерти през уикенда искаме да изпратим знак на солидарност към украинския народ“.

Междувременно, Филхармонията на Бърно издигна украинското знаме на фасадата на своята концертна зала. В съобщение до медиите от музикалната институция посочват: „Ние сме с Украйна. Ето защо Томаш Шелц ще изпее украинската песен "Прощай, світе, прощай, земле" от Валентин Силвестров по текст на Тарас Шевченко. Клавирният съпровод ще бъде осигурен от главния диригент Денис Ръсел Дейвис преди началото на предстоящите концерти в петък и събота“.

Ключови думи: