ФЕСТИВАЛЪТ ЗА ОПЕРА И БАЛЕТ В СТАРА ЗАГОРА С ПЕТДЕСЕТ И ПЪРВО ИЗДАНИЕ

ФЕСТИВАЛЪТ ЗА ОПЕРА И БАЛЕТ В СТАРА ЗАГОРА С ПЕТДЕСЕТ И ПЪРВО ИЗДАНИЕ

От 26 ноември до 10 декември в Стара Загора

Слушайте интервюто на Радостина Узунова с Огнян Драганов- директор на Държавна опера- Стара Загора в "Съботното сутрешно кафе" на 27 ноември между 10 и 12ч. !

От 26 ноември до 10 декември Стара Загора е столица на операта и балета с премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби. Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/ – Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година. 

Вече втора поредна година организаторите на фестивала са изправени пред сложното предизвикателство Ковид-19. И ако през 2020 година фестивалното издание в последния момент беше отменено, то сега неговото провеждане е гарантирано от ясно определения регламент за достъп в залата на Старозагорската опера. Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.

 

Откриването на фестивала, на 26 и 27 ноември, е с два премиерни спектакъла на Вердиевия шедьовър “Бал с маски”. Режисьорът Славчо Николов подхожда с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство. Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху мистериозната и тайна любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята.

 

Премиерата е с посвещение на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.



На 27 ноември от 17 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата “Моят Вагнер” на Издателство “Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“,“Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет. Реализацията на грандиозния проект допринася и за творческото израстване на десетки български певци и инструменталисти. Изданието ще бъде представено от известния австрийски музикален критик и проникновен тълкувател на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус Клаус Биланд. Ще бъдат представени видео фрагменти от спектаклите. Организаторите са се погрижили и за кабинков превод от немски език.

 

Неделният следобед на 28 ноември в 16 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия. По този повод кураторът на изложбата Гендони споделя: “Графиките на Калуди Калудов са като малки бижута отразили вътрешната светлина на един универсален артист. Със своето изящество те напомнят за офортите на големите холандски художници от 17 век. Природните фрагменти разкриват една чувствена съзерцателност и въздействат като елегични сонати, изсвирени от невидим бароков оркестър.”

 

На събитието, с личното присъствие на автора, водещата Миглена Стойчева ще го предизвика не само да разкаже за необичайното си амплоа, но и да възнагради своите почитатели със специален музикален поздрав.

 

От 29 ноември до 10 декември световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт „Гласове от бъдещето” на сцената на Операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

 

На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

 

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор. На 2 декември от 18 часа, съвместно с Фондация Петко Стайнов, в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия”, за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора й от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера и като основател на дружеството на българските компонисти „Съвременна музика”. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с с негови произведения.
Филмът „120 години Петко Стайнов“, с Продуцент: „ЕДИТА Груп“ООД – Анелия Дошева, по сценарий на Елисавета Вълчинова – Чендова, оператор Михаил Георгиев, представя неговата уникална творческа и лична съдба. Във филма участват арх. Стефан Стайнов, син на композитора, Пламен Джуров, Теодора Павлович, Виктор Чучков и други свидетели на творческия път на твореца.

 

На 3 декември режисьорката Вера Немирова и постановката на Варненската опера “Графиня Марица” ще гостуват на Фестивала.

Вера Немирова посвещава това заглавие на своя баща режисьорът Евгени Немиров /1916-1981/ и майка си – оперната певица Соня Немирова /1941-2021/, дебютирала през 1970 г. във Варна с постановката на своя бъдещ съпруг в главната роля. “Графиня Марица” от Имре Калман бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена през 2002 г. Нейната трактовка, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална. Действието е пренесено от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра. Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди. Специален колорит на действието създават и самобитните музиканти от ансамбъла Джипси брас бенд /Ангел Тичалиев/.

 

На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай". Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост: Мадам Бътерфлай, Виолета от “Травиата”, Тоска и Норма.

 

На 5 декември, в неделния следобед /16 часа/, е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ “Първият извънстоличен оперен театър”. Независимо, че ръкописът е от средата на 1980-те години, нейното издание е едва сега. Помнят Румяна Апостолова не само в Стара Загора с авторството на многобройни публикации - книги, студии и статии, посветени на оперното изкуство. Авторката представя по интригуващ начин личните разговори с хората, създали и допринесли за впечатляващата творческа биография на първия български извънстоличен оперен театър в Стара Загора. В книгата със задълбочен поглед е представена и публиката, чиято преданост към изкуството прави възможни славните музикални традиции на града.
Представянето на книгата ще бъде съпроводено и с провежкиця на уникални кадри, съхранени от дългогодишния режисьор и директор на оперния театър в Стара Загора Румен Нейков.

 

Композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера обединяват творческия си потенциал в реализацията на мащабната продукция, чиято премиера беше на 16 октомври в Зала 1 на НДК.
Темата на спектакъла е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Върху тази основа се разгръща сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Атмосферата в романа на Булгаков е пресътворена на езика на нашия модерен свят. Ярката мелодична интерпретация въплъщава разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Последният ден от фестивала, 10 декември, е посветен на юбилея на първото музикално висше училище в България. В голямата заседателна зала на Община Стара от 13 часа е дискусията “Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите".

От 18 часа във фоайето на Операта е откриването на изложбата “Музикалната памет на България – слава и традиция", а от 19 часа е заключителният концерт “Гласове от бъдещето” с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти, Борислав Иванов, ще бъде отбелязана неговата 90 годишнина.

Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Предварителна продажба на билети:
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:
Сграда Опера (Южен вход),
бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30
тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.
събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.
БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1
тел.: 0888 63 58 84
БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

www. https://operasz.bg/
https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora
https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts

 

Ключови думи: