Фестивалът в Стреза ще сади

Фестивалът в Стреза ще сади "Гората на Клаудио Абадо"

Край езерото Маджоре

Фестивалът в Стреза посвещава изданието си през 2024 г. на паметта на Клаудио Абадо във връзка с десетата годишнина от смъртта на великия маестро. В чест на юбилея артистичният директор на фестивала виолончелистът Марио Брунело стартира любопитна инициатива. Страстта на Абадо към растенията е добре известна. В средата на 90-те години, когато той бива настойчиво помолен да ръководи концерт в "Ла Скала", единственото условие било да му бъде платено в натура, тоест Градският съвет да засади 90 000 дървета в Милано.

Спомняйки си този жест, фестивалът в Стреза се ангажира да засади и култивира нова гора, посветена на Абадо в Parco Campo dei Fiori до езерото Маджоре. Всеки може да участва в инициативата и да осинови дърво, за да помогне на „Гората на Клаудио Абадо“ да расте все повече и повече.

От друга страна, фестивалът в Стреза открива след няколко дни третата част от програмата си, фокусирана върху класическата музика. На 16 август ансамбъл "Ил Джардино Армонико" - Милано /Il Giardino Armonico/ и неговият диригент Джовани Антонини ще изпълнят произведения от Вивалди (Концерт „Grosso Mogul“) и Хайдн (Симфонии № 44 и 52). Следващите дни La Compagnie La Tempête ще предложи Вечернята на Пресвета Богородица от Монтеверди, а виолончелистката Дита Роман ще изпълни Шестте сюити за соло виолончело на Бах в две вечери.

Другите събития включват рецитал на Юлиана Авдеева (25 август) или Концерт за пиано № 4 на Бетовен във версия на Андраш Шиф с Концертгебау Оркестър Амстердам под диригентството на Мюнг-Вун Чунг (31 август). Изабелe Фауст, Кристиан Безуйденхаут и Фрайбургският бароков оркестър ще участват в заключителния концерт на 6 септември с монография на Бетовен, която ще включва неговите Концерт за цигулка и Концерт за пиано №3.

Ключови думи: