Феноменалните Катя и Мариел Лабек преди дебюта си в София: „Освен от музика, хората имат нужда от конкретни действия

Феноменалните Катя и Мариел Лабек преди дебюта си в София: „Освен от музика, хората имат нужда от конкретни действия"

„Днес се чувстваме така, както в началото на кариерата си", признават пианистките, които на 7 април ще свирят за първи път със Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Катя и Мариел Лабек в превод на Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Световноизвестното клавирно дуо на сестрите Катя и Мариел Лабек пристигат за първи път в България за концерт със Софийската филхармония. Под диригентството на маестро Найден Тодоров на 7 април те ще изпълнят Концерт за две пиана и оркестър на Брайс Деснър. Програмата на вечерта включва още Празнична увертюра от Веселин Стоянов и симфоничната поема "Смърт и просветление" от Рихард Щраус. 

През 2015г. харизматичните пианистки се срещат с Брайс Деснър на концерт с негова музика в Лос Анджелис, въпреки че са поканени да изпълнят различно произведение.  „Ние свирихме Концерт за две пиана на Филип Глас с Филхармонията на Лос Анджелис. Тогава се запознахме с Деснър. Попитахме го дали би искал да напише нещо за нас и… от тогава сме приятели“, заяви в ефира на Classic FM Radio Катя Лабек.

„Голяма част от репертоара ни се състои от концерти, написани специално за нас“, посочи Катя Лабек. „И днес се чувстваме така, както в началото на кариерата си.  Положили сме много труд, за да изпълняваме неща, които ни харесват", допълни по-малката й сестра Мариел. Тя признава, че предпочита да свири партиите в долните регистри, въпреки че според нея, „две пиана не означава, че има първо и второ пиано".

Феноменалните пианистки изразиха тревогите си около руската инвазия в Украйна. „Всеки ден се събуждам и мисля за това", признава Мариел Лабек. „Това е престъпление срещу човечеството. Не мога да разбера защо човек с толкова мощ я ползва за разрушение. Хората от Украйна са смели. Основното чувство е на безпомощност", коментира тя. Припомняме ви, че съпругът й, диригентът Семьон Бичков изрази протеста си в самото начало на военния конфликт.  „Той избяга от Русия, за да бъде свободен", каза още Мариел Лабек. 

„Когато падна Берлинската стена, ние всички имахме надежда, че светът ще се промени към по-добро. За съжаление, това не се случва", сподели Катя Лабек. „Не бива да се стига до крайности, в които се изпада в момента- да не се свири Чайковски или Шостакович. Те нямат отношение към поведението на един луд човек. Ако се стигне до тази крайност, не би трябвало да свирим Вагнер или Рихард Щраус", смята по-голямата сестра от клавирното дуо. „Музиката може да ни помогне, но няма да ни спаси. Освен от музика, хората имат нужда от храна, подслон и здравни грижи и вместо надежда, трябва да се предприемат конкретни действия", подчерта Катя Лабек.

Билети за изключителния концерт на цени от 30 до 55 лв. са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Музикалните амбиции на сестрите Катя и Мариел Лабек започват още в ранна детска възраст и добиват международна известност със съвременното си изпълнение на "Рапсодия в синьо" на Гершуин (една от първите златни плочи в класическата музика) и оттогава развиват зашеметяваща кариера с изпълнения по целия свят.

Свирили са с най-престижните оркестри като Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Чешката филхармония, Filarmonia della Scala, Лайпцигския Гевандхаус, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, Нюйоркската филхармония, Оркестъра на Париж, Оркестъра на Филаделфия, Кралския Концертгебау Амстердам, Санта Чечилия и Виенската филхармония, под диригентството на Джон Адамс, Семьон Бичков, сър Колин Дейвис, Густаво Дудамел, Мирга Гражините-Тила, Зубин Мета, Сейджи Озава, Антонио Папано, сър Саймън Ратъл, Еса-Пекка Салонен, Майкъл Тилсън Томас и Яп ван Зведен.

 Сестрите работят редовно и с поп звезди като Стинг, Мадона, Елтън Джон, Том Йорк и др.Музика, изпълнена от Лабек звучи в много Холивидски филми сред които „Мъжът, който плачеше” с Джони Деп, Кристина Ричи и Кейт Бланшет, „Невидима нишка“ с Даниел Дей Люис и „Непростимо“ със Сандра Бълок и Виола Дейвис.

Катя и Мариел са имали привилегията да работят с много композитори, сред които Томас Адес, Луис Андрисен, Лучано Берио, Пиер Булез, Брайс Деснер, Филип Глас, Освалдо Голихов, Дьорд Лигети, Нико Мюли и Оливие Месиен. В концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис те представиха световната премиера на новия концерт на Филип Глас с Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис под диригентството на Густаво Дудамел, световната премиера на концерта на Брайс Деснър (който ще слушаме в София) в Роял Фестивал Хол с Лондонския филхармоничен оркестър и Джон Сторгардс, а новият концерт, написан от Нико Мюхли " in Certain Circles", беше изпълнен премиерно от Оркестъра на Париж във Фихармонията под диригентството на Максим Емеляничев на 21 юли и ще има премиера в САЩ в Карнеги Хол с Нюйоркската филхармония през април 2022 г. под диригентството на Яп ван Зведен.

 Сестрите Лабèк се изявяват на фестивали и прочути сцени по целия свят, сред които Виенската Музикферайн, Хамбург Музикхале, Мюнхенската филхармония, Карнеги хол, Роял фестивал хол, Ла Скала, Берлинската филхармония, Блосъм, Холивуд боул, Люцерн, BBC Proms, Равиния, Тангълууд и Залцбург. Повече от 33 000 зрители присъстват на галаконцерта с Берлинската филхармония под диригентството на сър Саймън Ратъл в берлинската зала Валдбюне, който е наличен на DVD (EuroArts). Рекорден брой зрители - над 100 000 - присъствахат на концерта "Виенска лятна нощ" в Шонбрун, a pовече от 1,5 милиона зрители проследяват събитието по телевизията в цял свят.

За собствения си лейбъл KML recordings те издават компактдиск Box Sisters (Сестри в кутия) (2014 г.). Предишни техни продукции включват албум с произведения на Гершуин иБърнстайн, както и проекта им Minimalist Dream House (50 години минималистична музика). DVD-то "Пътят на Лабек, писмо на Алесандро Барико до Катя и Мариел", продуцирано от El Deseo (Педро и Аугустин Алмодовар) и заснето от Феликс Кабес, е издадено от EuroArts. Биографията им "Une vie a quatre mains" ( Един живот на четири ръц) от рено Машар е публикувана от Buchet-Chastel.

Лейбълът на сестрите Лабèк KML Recordings се присъединява към исторически значимия лейбъл Deutsche Grammophon и издава пет албума: "Invocations", "Love Stories", "Amoria", "Moondog" и "El Chan", посветен изцяло на американския композитор Брайс Деснер . Сега те издават албум, посветен на музиката на Филип Глас "Les Enfants Terribles".

При поканата на зала "Филхармония" в Париж за специален уикенд с тяхно участие, фокусът беше насочен към "Amoria", "Invocations" и новия им проект за две китари и две пиана с Дейвид Чалмин и Брайс Деснър, включващ написаната за тях от Том Йорк пиеса "Don't fear the Light" ( "Не се бой от светлината") със специален гост Том Йорк от "Рейдиохед".

Ключови думи: