„Европейски музикален фестивал“ изкушава меломаните с поредица от ярки концертни събития през есента

„Европейски музикален фестивал“ изкушава меломаните с поредица от ярки концертни събития през есента

Поредицата от събития стартира на 28 септември

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с изпълнителния директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Лора Маркова, снимка: Cantus Firmus

„Кантус Фирмус“ представя есенния дял от „Европейски музикален фестивал“ 2021 с поредица от ярки и интересни концертни събития за всички почитатели на класическата музика. През епидемичната 2021-ва събитията от форума обхващат почти цялата календарна година, предлагайки разнообразни възможности за живи срещи с изкуството и дигитални събития. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на СО и Министерството на културата, а партньори в организацията са също Софийската филхармония, НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Л. Пипков“, Португалския културен и езиков център „Камойш“, Дом на културата „Средец“ и др. Патрон на фестивала е Йорданка Фандъкова, кмет на София.

На 28 септември 2021 от 19:30 ч. в зала „България“ ще се състои официалната церемония по награждаване и заключителния концерт на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с партньорството на Classic FM радио. В конкурса се включиха над 90 млади таланти от средните и висши музикални училища в България. В програмата ще участват всички носители на награди и поощрения – общо 9  изпълнения, сред които са ярките музикални дарования Ивайло Василев (пиано) – победител в първа възрастова група и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело), които печелят приза във втората група.

Ивайло Василев, снимка: Cantus Firmus

Също в края на м. септември ще се състои Facebook премиера на видео-концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ – запис от фестивала през 2020 г. Скоро след това, на 5 октомври публиката ще може да чуе именития пианист на живо в зала „България“ с концерта  „Шeдьоври от Бетовен“. Година след юбилейната 2020-та, когато заради пандемията много от концертите за 250-годишнината от рождението на композитора трябваше да бъдат отменени, музиката на Бетовен продължава да бъде и винаги ще бъде актуална. Програмата на 5 октомври включва Увертюра „Кориолан“, Концерт за пиано №5 и Симфония №8. Людмил Ангелов ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров.    

На 12 октомври „Европейски музикален фестивал“ продължава с камерен концерт. Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата „Ленард Бърнстeйн“ ще представи камерен рецитал заедно с един от любимците на българската публика – пианиста Георги Черкин.  Концертът е в зала „Оборище 5“. Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие. Преди това той е живял в България, където учи в Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София и още през 2012 г. прави своя дебют на сцената на зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Също в рамките на фестивала Статис Карапанос и Георги Черкин ще изнесат майсторски класове по флейта и по пиано. Те ще работят с млади изпълнители на 9 и 10 октомври от 10 ч. в залата на НМУ „Л. Пипков“ в София.

На 12 ноември в зала „България“ младите таланти Ивайло Василев и Лора Маркова, които бяха отличени с Голямата награда от Конкурса на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти вече ще свирят на една сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио. Диригент е отново Григор Паликаров, а специално участие в концерта ще има и Георги Черкин. Програмата включва Четвъртия цигулков концерт от Моцарт и Концерта за пиано на Роберт Шуман. 

Финал на фестивала е съвместния концерт със Софийската филхармония на 2 декември с първото гостуване в България на феноменалния Кристоф Ешенбах (Германия). Той е един от най-забележителните съвременни музиканти – активен в световен мащаб като диригент и пианист, известен с широтата на репертоара си и дълбочината на своите интерпретации, ментор на млади таланти по целия свят. Професионалният му път е свързан с редица престижни длъжности – музикален директор на Тонхале Оркестър – Цюрих, (1982—1985), Симфоничен оркестър на Хюстън (1988 – 1999), Северногерманския радио-симфоничен оркестър в Хамбург (1998–2004), Оркестър на Париж (2000–2010), Оркестър на Филаделфия (2003–2008) и Национален симфоничен оркестър на Вашингтон. От 2019 г. Ешенбах е главен диригент на Концертхаус-оркестър – Берлин. Солист в концерта  на 2 декември ще бъде пианистът Цимон Барто (САЩ).

Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.  

Ключови думи: