Уникален музикален инструмент е показан в изложбата „Еврейската улица – реконструкция“

Уникален музикален инструмент е показан в изложбата „Еврейската улица – реконструкция“

Откриха „Еврейската улица – реконструкция“ в навечерието на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи

Уникален музикален инструмент е показан в изложбата „Еврейската улица – реконструкция“, която бе открита в Регионалния исторически музей в София в навечерието на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Това е древният еврейски духов инструмент шофар, който се изработва от рог на овен или друго животно. Той се използвал при важни еврейски обществени и религиозни поводи и ритуали, както и за свикване на хора и обявяване на война.

 Временната експозиция се организира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с различни институции в страната. Тя разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.

В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България (1878 г.). Онагледява ежедневието на еврейте в българските градове чрез
предмети от бита и религията. Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки. 

Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, допълват разказа. Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др.

Изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ може да бъде разгледана в сградата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ №1) – зала „Временни
експозиции“ до 19 април 2023 г.

Днес, 10 март Столичната община и Организацията на евреите в България "Шалом" организират възпоменателна церемония по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на евреите, загинали в нацистките лагери, съобщават от Столична община.

От 10.30ч. пред храма "Света София", където ще бъде отслужен молебен за мир, ще тръгне Походът на толерантността. В него ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, проф.д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", представители на дипломатически мисии, представители на еврейската общност, общественици и граждани.

От 11:00 часа пред "Паметника на спасението" в градина "Св. Климент Охридски"  ще започне възпоменателна церемония по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на евреите, загинали в нацистките лагери.

Ключови думи:
@