Еманюел Паю ще получи награда от 1 000 000 датски крони

Еманюел Паю ще получи награда от 1 000 000 датски крони

Призът "Леони Сонинг"

През 2024 г. френско-швейцарският флейтист Еманюел Паю ще получи най-значимото музикално отличие на Дания - наградата "Леони Сонинг". Нейното финансово  изражение е в размер на 1 000 000 датски крони (около 135 000 евро).

Догодина призът ще бъде връчен извън Копенхаген, което се случва за първи път от 1990 г. до момента. Церемонията ще се проведе на 30 май в концертната зала на Одензе на централния датски остров Фюн.

Председателят на музикалната фондация "Леони Сонинг" Есбен Танге обяснява причините за избора на Паю: „Той е една от суперзвездите на духови инструменти, който въплъщава класическите идеали за красота, елегантност и баланс и в същото време е движеща сила сила в създаването на нови творби с модерен привкус. Еманюел Паю е уникален в способността си да бъде част от колектив (като главен флейтист на Берлинската филхармония и като страстен камерен музикант) и да свири като солист от най-висока класа, да създава иновативни солови програми, в които стари и нови произведения влизат в диалог. Той е майстор в своята област и вдъхновение както за публиката, така и за по-младите поколения музиканти."

Еманюел Паю е роден на 27 януари 1970 в Женева, припомнят от Софийската филхармония. Започва да учи музика на шестгодишна възраст. През 1990 завършва с отличие Парижката консерватория и продължава да учи при Орел Николе. Печели Първа награда на конкурсите в Дуино (1988)  и Кобе (1989) , а през 1992 на Международния конкурс за изпълнители в Женева  получава осем от 12-те специални награди. В периода 1989 – 1992 свири първа флейта в Симфоничния оркестър на радиото в Базел, а през 1992 – в Мюнхенския симфоничен оркестър. На  22-годишна възраст се присъединява като първи флейтист към Берлинската филхармония, ръководена от Клаудио Абадо –  позиция, която заема и до днес. Успоредно с работата си във Филхармонията, Еманюел Паю  се радва и на успешна международна кариера като солист и камерен музикант. Участва  редовно в  концертни серии и фестивали, свири с най-престижните оркестри по света и сътрудничи като солист на диригенти от ранга на Абадо, Антонини, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Гардинър, Хардинг, Ярви, Маазел, Незет-Сегуин, Орозко Естрада, Пърлман, Пинък, Ратъл, Ростропович, Зинман.

Репертоарът на Еманюел Паю  включва произведения на Антонио Вивалди, Георг-Филип Телеман, Йозеф Хайдн, Михаел Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, Йоханес Брамс, Рихард Щраус, Цезар Франк, Клод Дебюси, Морис Равел, Сергей Прокофиев, Арам Хачатурян, Астор Пиацола, Андре Жоливе, Анри Дютийо, София Губайдулина. Всеотдаен камерен музикант, той изнася редовно рецитали с пианистите Ерик Льо Саж,  Пол Мейер, Алесио Бакс, Йефим Бронфман, Елен Гримо и Стивън Ковачевич, свири също и джаз  с Жаки Терасон. През 1993 заедно с Ерик Льо Саж и Пол Мейер основава Летния музикален фестивал в Salon de Provence , който и до днес е уникален фестивал за камерна музика. Продължава също и да свири камерна музика и записва с „Les Vents Français“  –  един от водещите духови квинтети , в който освен него участват Франсоа Льолю, Пол Мейер, Жилбер  Одан и Радован Влаткович. Поел ангажимента да разширява репертоара за флейта, всяка година поръчва нови произведения за флейта на композитори като Елиът Картър, Марк-Андре Далбави, Тиери Ескаич, Тошио Хосокава, Михаел Ярел, Филип Манури, Матиас Пинчер, Кристиан Риве и Лука.  От 1996  досега е записал  40 албума ексклузивно за EMI / Warner Classics. Всички албуми получават единодушното признание и награди на критиката, което е значителен принос към записите на творби за флейта.

За своя принос към музиката Еманюел Паю е удостоен с наградите Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres, Victoire de la musique и музикалната награда на ЮНЕСКО. Почетен преподавател е в Кралската музикална академия. Посланик на UNICEF.

Еманюел Паю гостува в края на март 2022г. в зала "България", където изпълни Концерта за флейта и оркестър от Карл Нилсен в съпровод на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров.

Ключови думи: