Еманюел Паю пред Classic FM: „За мен е важно да предам човешкия глас чрез флейтата“

Еманюел Паю пред Classic FM: „За мен е важно да предам човешкия глас чрез флейтата“

Тази вечер топ музикантът ще бъде солист на Националния ни оркестър

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Еманюел Паю в превод на Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Концертът е като пощенски картички- предават настроение, носталгия и др“. Така Еманюел Паю описа в ефира на Classic FM Radio предстоящото изпълнение на Концерта за флейта от Карл Нилсен, впечатляващ със своята виртуозност и хумор. Тази вечер, 31 март, френско-швейцарският флейтист Еманюел Паю ще бъде поредният звезден солист, който ще свири със Софийската филхармония. Маестро Найден Тодоров, който ще дирижира Националния ни оркестър, допълва програмата с обичаната от всички Симфония № 3 от Йоханес Брамс.  

„По-уверен съм като солов изпълнител. Когато съм солист в оркестър, отговорността не е моя, а на диригента, дори и по време на солистичните пасажи", отбелязва Паю. „За мен е важно да предам човешкия глас чрез флейтата“, сподели музикантът, чиято 14-каратова флейта ще озвучи зала "България".

Еманюел Паю изрази и позицията си относно руската инвазия в Украйна: „Мнението ми е нееднозначно- хората в Украйна са убивани, бомбардирани и страдат. Съжалявам, че изпълнението на руските творби бяха отменени. Това означава недостатъчно осмисляне. Познавам руски артисти, чийто ангажименти отпаднаха. Това е съдбата на руския народ-  винаги избира управници, които са по-лоши от предишните“.

Еманюел Паю носи заслужено прозвището „най-добрият флейтист на новото време“. За него критиците казват „той е еталон - всичко, което един флейтист трябва да се стреми да бъде“.

Най-младият солист в историята на оркестъра на Берлинската филхармония и единственият флейтист в света, подписал договор за соло записи с EMI Classics, Еманюел Паю е един от най-вълнуващите и приключенски музиканти днес. Той е направил повече от 20 записа, които получават единодушно признание от критиката и са обсипани с награди. Еманюел Паю свири с еднаква страст барок, джаз, класика, камерна и оркестрова музика.

Едва на 22-годишна възраст той поучава покана от Клаудио Абадо и се присъединява към Берлинската филхармония като соло флейтист - позиция, която заема и до днес. В допълнение към ангажиментите си с Берлинската филхармония, Емануел Паю се радва на широка международна кариера като солист и камерен музикант.

Той се появява редовно на водещи фестивали в цяла Европа, САЩ и Далечния изток. Изявявал се е като солист с много от водещите световни оркестри, включително Лондонската филхармония, Цюрих Тонхале, Bayerischer Rundfunk, оркестъра на Мариински театър, Камерата Залцбург, оркестъра NHK под палката на на диригенти от ранга на Абадо, Антонини, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Гардинър, Хардинг, Ярви, Маазел, Незе-Сеген, Ороско-Естрада, Пърлман, Пинок, Ратъл, Ростропович, Зинман.

Билети за звездната вечер са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Ключови думи: