Елена Башкирова представя Бетовен със Софийската филхармония

Елена Башкирова представя Бетовен със Софийската филхармония

Голямата пианистка Елена Башкирова гостува на Софийската филхармония на 21 март от 19.00ч в зала "България". Под палката на маестро Найден Тодоров тя ще представи виртуозния четвърти концерт за пиано от Бетовен. Програмата продължава със Симфония №4 на австрийския гений. Билетите са в продажба на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.  Башкирова и Националният ни оркестър ще свирят заедно и в Русе, и в Букурещ.

Няма жанр, в който Лудвиг ван Бетовен да твори и да не отправя предизвикателства. Модерността му, която разшифроваме и до днес, особено мощно и витално въздейства с вселената на неговите симфонии – „само” девет на брой, но толкова различни и уникални с опияняващият си духовен потенциал! Бетовен установява в тях нов език, нови взаимоотношения на изразните средства, нова концепция за оркестровия звук и мисъл. Жанрът е обект на неговите постоянни експерименти. Стотиците ескизи, предшестващи етапите на зараждането на всеки симфоничен опус, съдържат „безброй въображаеми развития, отразявайки едновременно предвидимия цялостен замисъл и непредвидимите отскоци на въображението” (Андрей Букурещлиев).
 

„Камерната музика е душата на музиката“ и това нейно виждане намира потвърждение в цялостната ѝ дейност като солист, акомпанятор и ансамблов музикант, както и в подбора ѝ на концертни програми. И във всички свои музикални изяви тя търси емпатията и вдъхновеното творческо партньорство", споделя Елена Башкирова.
 
Талантливата пианистка произхожда от руска музикална фамилия с дълги традиции. Родена в Москва, тя започва обучението си на 15-годишна възраст в класа на баща си, легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Заедно с цигуларя Гидон Кремер, с когото често е свирила като дуо и е правила редица записи, Елена Башкирова напуска Съветския съюз през 1978 и се премества в Париж. Голямо влияние върху нея оказва работата ѝ с диригенти като Пиер Булез, Серджиу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 живее в Берлин със съпруга си Даниел Баренбойм. Тя е артистичен директор на Йерусалимския международен фестивал на камерната музика, който основава през 1998. Фестивалът се провежда всяка година през септември и се превръща в център на културния живот в Израел, събиращ изключителни солисти от цял свят. А от 2012 ежегодно през април се провежда и широко известния „Intonations Festival“ в Еврейския музей в Берлин. Заедно с музиканти от тези фестивали Елена Башкирова свири редовно на най-значимите световни форуми за камерна музика, като летните фестивали в Люцерн и Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ и Бетовеновия фестивал в Бон. Многобройни записи документират най-високите достижения в програмите, замислени от Башкирова за различни камерни ансамбли.
 
Нейният запис на двата цикъла от Чайковски – „Годишните времена“ и „Детски албум“, получава наградата на ICMA в категорията „солов инструмент“ през 2017. Пълният ѝ запис на „Поетични звукови картини“, оп. 85 от Антонин Дворжак е реализиран през октомври 2020.
 
През 2018 Елена Башкирова получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е удостоена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в град Негев, Израел. Наскоро тя наследи диригента Курт Мазур като Президент на фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг.
Ключови думи:
@