Екоактивисти оскверниха паметника на Бетовен в Бон
Снимка: radiobonn.de

Екоактивисти оскверниха паметника на Бетовен в Бон

Преди броени дни

Асоциацията Bürger für Beethoven съобщава, че паметникът на Бетовен в Бон е станал обект на вандализъм от предполагаеми активисти срещу климатичните промени. Монументът е бил боядисан, като се закачени плакати и са завързани очите на композитора. За бързото отстраняване на пораженията върху паметника на Бетовен на Мюнстерплац са се погрижили както от полицията, така и от службата за обществен ред и  огт общинската фирма по чистота, на които гражданите са изказали благодарности в социалните мрежи. 

„Ние сме много доволни, че боята, плакатите и превръзките на очите върху паметника на Бетовен могат да бъдат премахнати толкова бързо и че тази забележителност на Бон може бързо да бъде посетена отново от гражданите и туристите", заяви председателят на асоциацията Щефан Айзел. "В крайна сметка това е един от най-популярните места за снимки в Бон“, добави той. „Егоистично и несправедливо към съгражданите е някой да петни произведения на изкуството и да окачва каквито и да било лозунги, за да спечели медийно внимание за себе си. Това е неуважение и липса на разбиране. Всеки има много други начини да популяризира своята кауза“, подчерта Айзел.

Според немските медии, активисти от Scientist Rebellion и Extinction Rebellion са сложили бели превръзки на очите на няколко статуи в Бон и са ги оцветили частично с боя. Сред тях е както статуята на Бетовен на Мюнстерплац, така и тази на Ернст Мориц Арнд на брега на Рейн, главата на Конрад Аденауер и др.

Ключови думи: