Египетският музей в Торино отбелязва 150-годишнината от премиерата на „Аида
Снимка: https://aida.museoegizio.it/event/aida-figlia-di-due-mondi/

Египетският музей в Торино отбелязва 150-годишнината от премиерата на „Аида" от Верди

С изложба до 5 юни 2022г.

По случай 150-годишнината от премиерата на Аида Египетският музей в Торино организира изложбата, озаглавена „Аида – дъщеря на два свята“ /Aida, figlia di due mondi/, която продължава до до 5 юни. Eкспозицията, чийто куратор е Енрико Ферарис, разказва за историческия контекст и взаимоотношенията, съпътстващи раждането на едно от най-известните оперни заглавия на Джузепе Верди, като предлага критична рефлексия върху ролята, която тази опера играе във формирането на образа на Египет.

Сред акцентите в изложбата са вицекралят на Египет Исмаил паша, който през юни 1870 г. предлага на Верди безпрецедентната сума от 150 000 франка за композиране на опера на италиански език по времето на фараоните и за френския египтолог Огюст Мариет, който отговаря за сюжета на операта и дизайна на костюмите и декора за премиерата. Уникален случай в историята на оперното изкуство е, че на практика „Аида“ има две "премиери". Първата се е състояла на 24 декември 1871 г. в Кайро, а втората- на 8 февруари 1872 г. в Миланския оперен театър „Ла Скала“.

„Аида – дъщеря на два свята“  е част от мултимедиен проект, разработен в сътрудничество с институции като Театро Реджо в Торино, Архивът на Рикорди, Националния институт за изследване на Верди, Музея на киното и Университета в Торино. Целта е включване и свързване на музика, изображения, архитектура, кино, театър, исторически документи и видеоклипове.

Египетският музей в Торино е най-старият музей в света, посветен на египетската култура (отваря вратите си за публика през 1824 г.) и вторият по важност след Египетския музей в Кайро поради стойността и широтата на своята колекция.

 

Ключови думи: