Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

Тя идва по покана на оперната прима Соня Йончева, за да представи рецитала "Египетско слънце" на 26 март в зала "България"

Една от най-актуалните в момента оперни диви на световния музикален небосклон Фатма Саид ще изнесе първия си концерт в България след броени седмици. Родената преди 33 години в Кайро Фатма пристига в София по покана на Соня Йончева, за да се включи в първия сезон на цикъла "Съкровени гласове", организиран от продуцентската компания на българската прима SY11 Events.

Публиката ще има възможността да се наслади на магнетичния глас и впечатляваща визия на египетското сопрано, което ще представи композиции на Моцарт, Шуберт, Шуман заедно с утвърдения британски пианист Джоузеф Мидълтън, с когото тя често гастролира на множество престижни международни сцени. В петия поред концерт от първия сезон "Съкровени гласове", озаглавен "Египетско слънце", двамата артисти са подготвили и репертоар с редица популярни песни на водещи съвременни испански композитори като Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс и Хосе Серано.

Една от кулминациите по време на рецитала в София със сигурност ще бъде и изпълнението на песента "Aatini Al Naya Wa Ghanni", базирана на едноименната поема на прочутия ливански поет Халил Джубран, а музиката към нея е написана от неговия сънародник известния композитор Наджиб Ханкаш.

Същата композиция е включена и в дебютния албум на Фатма Саид "El Nour" ("Светлината"), издаден с голям успех от лейбъла "Warner Classics" през 2020 г. В него влизат още произведения на френски, испански и египетски композитори, както и популярни фолклорни песни от Египет и Ливан.

"Поезията в тази музикална творба носи у себе си философска символика и начинът, по който я разгърнахме при записа в студиото с музикантите, беше много специален. Някои от тях никога преди не бяха чували точно тази песен на Наджиб Ханкаш, така че липсата на каквото и да е предварително очакване за музикалната форма ни помогна изключително в процеса на спонтанна импровизация и достигане до творческо блаженство по време на съвместната ни работа", споделя Фатма Саид.

През 2021 г. именно "El Nour" донася на Фатма отличието "Най-добър песенен албум" на Gramophone Classical Music Award; Vocal Award на BBC Music Magazine, както и германската престижна награда Opus Klassik в категорията за млад артист.

През 2022 г. Фатма издава и своя втори албум "Kaleidoscope", където мултикултурното и мултижанрово присъствие отново заемат своя връх. В диска откриваме композиции на Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах, Астор Пиацола, Серж Генсбур и др.

Критиката определя Фатма Саид като "оперната звезда на Арабския свят" заради характерния ѝ тембър, красивата орнаментика в нейното пеене и стремежа да обединява и среща различни култури, езици, географски региони и музикални стилове в своето изкуство.

"Вярвам, че пеенето е трансформиращо и трансцендентно преживяване. Чрез гласа си винаги се опитвам да създавам моменти на дълбока връзка и вдъхновение за публиката. Да мога да представлявам страната си чрез средствата на изкуството навсякъде по света е голяма чест за мен, но и огромна отговорност и всекидневно предизвикателство в динамиката на днешното време", допълва Фатма.

Още в училище в родния ѝ Кайро тя започва да пее в детския хор и е силно запленена от музиката на Верди, Моцарт, Бетовен, a едва на 14-годишна възраст прави своя дебют в Операта в Кайро. Макар в семейството ѝ да няма музиканти (баща ѝ е известен политик), тя споделя, че песенното изкуство винаги е било високо ценено в нейния дом. По-късно тя продължава своето образование в Академията на Миланската Скала и става първото сопрано от Египет, изявявало се на тази най-престижна оперна сцена.

Сред най-запомнящите се нейни роли до този момент можем да откроим Памина ("Вълшебната флейта"), Нанета ("Фалстаф"), Клоринда ("Пепеляшка"), Берта ("Севилският бръснар"), Любовта ("Орфей и Евридика") и много други.

Фатма Саид гастролира редовно в най-големите оперни сцени и концертни зали като Teaтър "Сан Карло" (Неапол), Концертгебау в Амстердам, Роял Албърт Хол, Карнеги Хол, Операта в Хамбург и др. Тя вече се радва на вълнуващ сезон 23/24: "Стабат Матер" на Перголези с Якуб Орлински, който пък изнесе концерта си в София на 13 февруари тази година (отново част от сезона "Съкровени гласове"), европейско турне на "Дидона и Еней" с оркестър "il Pomo d'oro", където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Във въпросната постановката на "Дидона и Еней" Саид си партнираше с феноменалната Джойс Ди Донато, която очакваме в София за закриващия концерт на втория сезон "Съкровени гласове" на 31 май 2025 г.

Фатма Саид е застъпник на редица каузи, близки до сърцето ѝ: представя Египет в Деня на правата на човека през 2014, 2017 и 2018 г. в ООН в Женева. През 2016 г. получава почетна награда от Националния съвет на жените в Египет и става първата египетска оперна певица, удостоена с държавната Награда за творчество и изключителни артистични постижения на международно ниво. Извън операта нейните големи страсти остават аржентинското танго, музиката на Бионсе и ученето на нови езици, като до този момент тя е усвоила и говори свободно пет езика.

За рецитала "Египетско слънце" акомпанятор на Фатма ще бъде британският пианист Джоузеф Мидълтън, определян като един от световните виртуози в камерната музика. Често е канен да изнася концерти в едни от най-престижните зали като Музикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам, Филхармониите в Кьолн, Люксембург, Хамбург и много други. Сред наградите му, свързани с неговата богата дискография, се открояват Diapason D’or; Edison Award; Priz Caecilia, както и няколко номинации за водещите отличия за класическа музика ECHO; Opus-Klassik; Gramophone; BBC Music Magazine Awards и International Classical Music Awards. Джоузеф Мидълтън е първият и досега единствен акомпанятор, печелил наградата за млад артист на Кралското филхармонично общество, най-престижният приз в Обединеното кралство, който се връчва на музикантската гилдия на Острова.

Концертът "Египетско слънце" ще се състои на 26 март в зала "България" с начален час 19:30.

Билети за концерта "Египетско слънце" на Фатма Саид и Джоузеф Мидълтън:
https://www.eventim.bg/bg/bileti/fatma-said-sofiya-bulgaria-hall-613549/event.html

Комбиниран билет за концертите "Египетско слънце" на Фатма Саид и "Северно сияние" на Елза Драйзиг, даващ 50% отстъпка от цената на втория билет:
https://www.eventim.bg/bg/bileti/poveche-muzika-dvoyna-naslada-sofiya-bulgaria-hall-633422/event.html

Билети за останалите концерти от първия сезон "Съкровени гласове": https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html

Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив:  https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Линк към програмата на всички концерти от сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/

Ключови думи: