Единствената българка в Щатскапеле Берлин Станислава Стойкова: Академия

Единствената българка в Щатскапеле Берлин Станислава Стойкова: Академия "Роза" е невероятна"

Виолистката споделя, че й напомня на работата в Младежкия оркестър "Густав Малер"

Третото издание на лятната Академия "Роза" предстои от 8 до 17 август в гр. Шипка. В нея ще участват 33-ма млади музиканти, избрани от екипа от ментори за оркестъра, който Академията ще създаде под ръководството на Максим Ешкенази за това издание.

За втора поредна година в менторския й екип участва виолистката Станислава Стойкова. Пред Classic FM тя споделя, че Академия "Роза" й напомня на работата в Младежкия оркестър "Густав Малер". Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми със Станислава Стойкова в звуковия файл под главната снимка!

Станислава Стойкова е родена през 1980 г. във Варна и на 8- годишна възраст започва да свири на цигулка. На 14 години се прехвърля на виола и завършва музикалното училище в родния си град в класа на Теменужка Самарджиева.
От 1998 до 2001 г. следва в Софийската Консерватория в класа на Стефан Жилков. През 2000 г. печели първия си конкурс като соло виолист в Нов Симфоничен Оркестър, София.
Между 1999 и 2005 г. е член на младежкия оркестър Густав Малер (от 2003 г. като соло виола).
Бакалавърската си степен получава 2005 година след следване в Берлин и Ваймар в класовете по виола на проф. Улрих Кньорцер и проф. Ерих Крюгер.
В Берлинския радиооркестър, в Камерен оркестър Густав Малер и в операта във Франкфурт на Майн има възможността да събере голям опит и репертоар в симфоничната и оперна музика.
През 2005 година печели конкурс за Академията “Herbert-von-Karajan” в Берлинската филхармония и в следващите две години свири в оркестъра и е студентка на проф. Вилфрид Щреле.
Майсторски класове при Юрген Кусмал, Томал Рибл и Гай Браунщайн дават важни импулси за музикалното и разитие.
През 2009 година завършва със специално отличие магистърската си степен в Рощок в класа на проф. Феликс Шварц.
От 2007 година Станислава Стойкова е член на Staatskapelle Берлин (оркестъра на Staatsoper unter den Linden Берлин), под палката на маестро Даниел Баренбойм.
Член е на Салонен Оркестър Unter‘n Linden Берлин и Кнобелсдорф Ансамбъл Берлин. От 2018 година е доцент на виоловата група в Младежки оркестър Густав Малер. Член е и на Берлинската щатсопер.

Ключови думи: