Джулиан Тревелиян се класира втори на Международния конкурс

Джулиан Тревелиян се класира втори на Международния конкурс "Владимир Хоровиц"

От 13 до 21 април в Женева

Украинският пианист Роман Федюрко (Киев, 2004) спечели първа награда на Международния конкурс на името на Владимир Хоровиц, който обикновено се провежда в Киев, но  през 2023 г. се състоя в Женева. Федюрко вече е печелил втора награда в този конкурс през 2016 г. в категория "Младежи". В това издание Федюрко е удостоен с първата награда в пет от шестте предложени специални награди: най-добър украински изпълнител, най-добър изпълнител на произведение, написано от украински композитор (Прелюдии от Левко Ревуцки / Revucjkyj), наградата на публиката, наградата на фондация Thiébaud-Frey и наградата на Шопен (той изпълни Балада № 3 в Ла бемол мажор op. 47 в трети кръг). На финала Федюрко предложи прочита си на Концерта в ла минор op 54 на Шуман в съпровод на Оркестъра на Романска Швейцария под диригентството на председателя на журито Кирил Карабиц.

Втората награда в този конкурс отиде при британския пианист Джулиан Тревелиян, обучаван в Ėcole Normale de Musique в Париж при Рена Шерешевская и в Оксфордския университет.

Единственият испански участник бе Педро Лопес Салас от Албасете, обучаван в Кралския колеж по музика в Лондон при Норма Фишър.

Международният конкурс "Владимир Хоровиц" е създаден в Киев през 1995 г. , а това издание бе от 13 до 21 април в Женева. То беше председателствано от украинския диригент Кирил Карабиц, заедно с Джузепе Албанезе, Мишел Бероф, Алексей Горлач, Рико Гулда, Тиса Хо, Пиърс Лейн, Мария Муравска и Сиси Йе.

Федюрко започва музикалното си обучение в Киев през 2009 г. и в момента е стипендиант на Международната музикална академия в Лихтенщайн, както и продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства в Грац при професор Милана Чернявска. Получавал е майсторски класове от пианисти като Башкиров, Пясецки, Дварионас, Балзани, Палецни, Манц, Чернявска и Богданов. Освен това той вече има много обширна учебна програма от награди в детски, младежки и абсолютни състезания по пиано още от първото си участие, когато е едва на 6 години.

Ключови думи:
@